Activ NO, skutočný záchranca života. Nobelova cena

ZÁZRAČNÁ MOLEKULA – NO
NO bol v roku 1992 vyhlásený prestížnym časopisom Science za zázračnú molekulu.  Activ NO produkty – OBJEDNAŤ
1) Vedci na čele s Dr. Louisom Ignarrom, ktorí ho objavili v obehovej sústave, získali v roku 1998 Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu.
Zistili, že oxid dusnatý je produkovaný endotelovými bunkami v cievnej výstelke a signalizuje cievam, aby sa rozširovali a sťahovali. Tak riadi prietok krvi a ovplyvňuje tým aj množstvo orgánových sústav, vrátane celého obehového systému.
2) Otto Heinrich Warburg, Nobelova cena za fyziológiu 1931, za štúdium dýchacích mechanizmov buniek – to priamo súvisí s prekyslením a aj vznikom nádorov
3) Proces, ako koenzým Q10 umožňuje produkciu energie vo vnútri buniek ako prvý popísal Peter Dennis Mitchell o štyri roky neskôr, za čo získal v roku 1978 Nobelovu cenu za chémiu
Keď zlyhá produkcia oxidu dusnatého, môže to byť pre organizmus fatálne, môžu prestať správne fungovať bunky a orgánové systémy.
Enzým, ktorý sa nachádza v bunkách. ktoré vystielajú všetky cievy nášho tela, premieňa L-arginín na oxid dusnatý.
S pribúdajúcim vekom tento enzým stráca svoju funkciu, takže v období okolo 40 rokov, je tento enzým funkčný iba na 50% !!!
Ak fajčíte, máte málo pohybu, veľa stresu, zle sa stravujete, aktivita tohto enzýmu sa ešte zníži !!! Strata jeho funkcie je považovaná za jednu z najčastejších príčin v progresii ochorení súvisiacich s vekom.
Zistilo sa, že muži vo veku 40 rokov produkujú až o 50% NO menej, než muži vo veku 20 rokov. 
Oxid dusnatý je jednou z najdôležitejších molekúl pre zdravie krvných ciev.
NO rozširuje cievy, zvyšuje prietok krvi, znižuje krvný tlak, tep a dokonca môže byť prospešný pri znižovaní hladiny cholesterolu.
NO zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a aterosklerotických plátov, ktoré pri svojom vzniku môžu znížiť alebo úplne zablokovať prísun krvi tepnami do srdca.
Pomáha aj v prípade erektilnej dysfunkcie, ktorej jednou z možných príčin je aj nedostatok oxidu dusnatého. Oxid dusnatý zvyšuje prietok krvi, ktorý je nevyhnutný na vyvolanie a udržanie erekcie. Často je erektilná dysfunkcia predznamenaná vysokým krvným tlakom. Prostredníctvom NO sa teda dajú riešiť oba problémy naraz.
ĎALŠIA VÝZNAMNÁ ÚLOHA OXIDU DUSNATÉHO ÚČINOK NA SEXUÁLNE FUNKCIE.
Budete prekvapení, ale po štyridsiatom roku života trpí nejakým stupňom poruchy erekcie každý druhý muž. Vyplýva tak z mnohých výskumov po celom svete. Čísla, ktoré sa uvádzajú, sú dokonca oveľa vyššie (65-73%).
Súčasne bolo aj klinicky dokázané, že oxid dusnatý má pozitívny prínos pre zlepšenie sexuálnych funkcií.
Oxid dusnatý ovplyvňuje funkciu genitálií. Je s tým úzko spätá aj erekcia.
Oxid dusnatý pôsobí ako neuroprenášač pri sexuálnej stimulácii. Súčasne rozširuje malé tepny v penise, čo podporuje erekciu.
Oxid dusnatý zlepšuje aj plodnosť, zlepšuje libido a súčasne zvyšuje životaschopnosť, množstvo a pohyblivosť spermií, čo celkom jasne a veľmi výrazne zvyšuje mužskú plodnosť.
A keďže ako neurotransmiter zvyšuje prekrvenie genitálií a je veľmi dôležitý na zaistenie normálnej sexuálnej funkcii, viedlo to k vývoju lieku Viagra a voľnopredajných liekov na podporu erekcie.


ĎALŠIE BENEFITY OXIDU DUSNATÉHO.
NO a CUKROVKA
U ľudí trpiacich diabetom 2. typu je narušená produkcia oxidu dusnatéhoTo ešte viac zvyšuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku, ochorení srdca a obličiek.
Nedostatok oxidu dusnatého spôsobuje obéznym ľuďom a cukrovkárom ďalšie komplikácie krvného obehu, u cukrovkárov je to napríklad diabetická noha, teda odumieranie tkaniva
na končatine. Užívanie NO viedlo k zníženiu zdravotných komplikácií spojených s cukrovkou


OXID DUSNATÝ a IMUNITNÝ SYSTÉM
Oxid dusnatý hrá v imunitnom systéme významnú úlohu, pretože pomáha bunkám komunikovať a rýchlejšie reagovať na vírusy a baktérie.
Pri zápaloch NO zohráva kľúčovú úlohu, pretože zvyšuje prietok krvi do postihnutej oblasti a pomáha imunitným bunkám dostať sa do postihnutej oblasti efektívnejšie a rýchlejšie a tým si aj rýchlejšie poradiť so zápalom.
NO je dôležitý ako obranná molekula proti infekčným organizmom.  Reguluje tiež smrť mnohých typov zápalových buniek.
Podieľa sa na patogenéze a kontrole infekčných ochorení, nádorov, autoimunitných procesov a chronických degeneratívnych ochorení.
NO neprestáva prekvapovať imunológov.

NO a NERVOVÝ SYSTÉM
Oxid dusnatý je súčasťou nervov a zabezpečuje prenos nervových vzruchov.
NO hrá tiež dôležitú úlohu pri fungovaní pamäte, pretože ho mozog využíva na vybavovanie dlhodobých spomienok.
Podieľa sa na vývoji centrálnej nervovej sústavy a znižuje pocit bolesti.
Zlepšuje kvalitu spánku.


OXID DUSNATÝ a RAKOVINA.
Slovensko je krajina, ktorá má druhý najvyšší výskyt rakoviny hrubého čreva na celom svete
Podľa štatistiky VšZP je to 5 tisíc pacientov každoročne.
OXID DUSNATÝ dokáže zastaviť rast rakovinových buniek nielen
v počiatočnom štádiu, ale aj
v pokročilejšej fáze.
Vysoká hladina NO dokáže pozastaviť rozvoj choroby na dostatočne dlhú dobu, aby bol imunitný systém schopný zničiť maligné bunky vlastnými silami.
Vedci poukázali na to, že jednou
z najdôležitejších funkcií NO je brániť rôznym typom rakoviny tým, že ničí abnormálny rast buniek.
Profesor Louis Ignarro spravil štúdiu v jeho laboratóriach. Demonštroval, že NO dokáže zastaviť rast rakovinových buniek v hrubom čreve. Publikoval to
v časopise American Journal of Physiology.


V Nemocnici Sokolov odporúčajú na podporu hojenia preležanín, diabetických nôh, vredov predkolenia i popálenín doplnok stravy, ktorý uvoľňuje do tela signálnu molekulu oxidu dusnatého. Doplnok stravy sa osvedčil aj u pacientov s covidom. ACTIV NO – OBJEDNAŤ
Pred necelými dvoma rokmi na oddelení chirurgie Nemocnice Sokolov otestovali účinky doplnku stravy uvoľňujúceho oxid dusnatý [NO] na liečbu rán i covidu-19. Pilotná štúdia preukázala jeho potenciálny prínos pre pacientov s týmito diagnózami.
„Oxid dusnatý zlepšuje otvorenie, vazodilatáciu, ciev. Tým sa dostáva do tkanív viac kyslíka a ostatných látok potrebných na zdravé fungovanie celého tela. V praxi zlepšuje a reguluje krvný tok v celom tele,“ vysvetľuje Ludmila Debnárová.
Zdôrazňuje aj to, že za objavenie signálnej molekuly NO a jej účinkov v roku 1986 získal tím amerického farmaceuta a biochemika Louisa Ignarra v roku 1998 Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo.


OXID DUSNATÝ A SVALY

Podľa tvrdenia vedcov užívanie Oxidu dusnatého podporuje dodávku kyslíka do svalov. To znižuje bolesť svalov, u športovcov zlepšuje športový výkon a znížuje bolesti po cvičení. Keďže Oxid dusnatý uvoľňuje a rozširuje cievy a dodáva viac kyslíka potrebného pre kostrové svalstvo, svaly tak disponujú väčšou schopnosťou rýchlejšej regenerácie.

zlepšuje prenos kyslíka ku svalom

zvyšuje silu svalov

urýchľuje regeneráciu svalov


Oxid dusnatý hrá v imunitnom systéme významnú úlohu, pretože pomáha imunitným bunkám komunikovať a rýchlejšie reagovať. Imunitný systém využíva NO na ničenie baktérií a vírusov.
Pri zápale v tele NO zvyšuje prietok krvi do poranenej oblasti a zároveň zvyšuje priepustnosť stien krvných ciev. Pomáha tak imunitným bunkám dostať sa do postihnutej oblasti efektívnejšie a rýchlejšie si poradiť aj so vznikajúcim zápalom.
video
Oxid dusnatý je dôležitý pre mozog. V minulosti si vedci mysleli, že mozog je stále rovnaký a časom iba degenerujú jeho bunky. Dnes už vedia, že mozog sa neustále mení a práve oxid dusnatý má na to veľký vplyv. Okrem prenosu informácii v nervovom systéme, má NO veľký vplyv na funkcie pamäte, lebo mozog ho využíva na uchovávanie dlhodobých spomienok.
Optimálna hladina oxidu dusnatého je dôležitá pre zlepšenie pevnosti kostí a minimalizáciu úbytku kostnej hmoty najmä u žien po menopauze, keď estrogén chrániaci kosti klesá.
Oxid dusnatý zvyšuje výkonnosť a zníženie bolesti svalov počas tréningu.
NO zaisťuje transport živín a kyslíka do svalov, čo prispieva k rýchlejšej regenerácii.
Oxid dusnatý je v našom tele nenahraditeľný pomocník.
Doktor Louis Ignarr, ktorý výskumu NO a jeho funkcii v ľudskom tele venoval celý život hovorí, že ak môžeme zvýšiť NO v tele, môžeme zabrániť až 90% kardiovaskulárnych chorôb

Activ NO produkty – OBJEDNAŤ

Nobelov výbor vo svojom tlačovom vyhlásení vyhlasuje cenu za medicínu pre rok 1988 udelenú za prevratný výskum oxidu dusnatého, ktorý odhalil množstvo funkcií „zázračnej molekuly“ NO.
Výňatok z tlačového vyhlásenia:
Srdce: Pri ateroskleróze produkuje endotel znížené množstvo NO. Avšak dostatočné množstvo NO môže byť zaistené liečbou nitroglycerínom. V súčasnej dobe je venované značné úsilie vývoju silnejších, selektívnych srdcových liekov založených na nových znalostiach o NO ako signálna molekula.
video
Pľúca: Pacienti vyžadujúci intenzívnu starostlivosť môžu byť liečení inhaláciou plynného NO. Boli dosiahnuté dobré výsledky a dokonca zachránené životy. Plynný NO bol napríklad použitý na zníženie nebezpečne vysokého krvného tlaku v pľúcach dojčiat. Rozhodujúce je však dávkovanie, pretože plyn môže byť vo vysokých koncentráciách jedovatý.
Rakovina: Biele krvinky využívajú NO nielen na likvidáciu infekčných faktorov, ako sú baktérie, plesne a parazity, ale tiež chránia hostiteľa pred nádormi. V súčasnej dobe vedci testujú, či môže byť NO použitý na zastavenie rastu nádorov, pretože tento plyn môže vyvolať programovo smrť buniek, apoptózu.
Impotencia: NO vyvoláva erekciu penisu rozšírením ciev v toporivých telieskach. Toto zistenie už viedlo k vývoju nových liekov proti impotencii
Diagnostické analýzy: Analýzou produkcie NO napr. z pľúc alebo čriev môžu byť odhalené zápalové ochorenia. Používa sa na diagnostikovanie astmy, zápalu hrubého čreva alebo ďalších chorôb.
Ostatné funkcie: NO je dôležitý pre čuch a pre našu schopnosť rozoznávať rôzne vône. Dokonca môže byť dôležitý pre pamäť
Úryvok z knihy ÁNO NO skutočný záchranca života, ktorú napísal Dr. Louis J. Ignarro

Kardiovaskulárne ochorenia zostávajú na Slovensku aj tento rok (2022) podľa OECD najvýznamnejšou príčinou smrti.  Ročne u nás zomrie na srdcovo-cievne ochorenia asi 25-tisíc ľudí.
Až polovica z nich zomiera v priebehu 5 rokov od stanovenia diagnózy.
Ochorenie sa v mnohých prípadoch odhalí až v rámci prvej hospitalizácie.
9% pacientov hospitalizáciu neprežije vôbec.
Po prepustení z nemocnice sa do dvoch mesiacov vráti až 15% pacientov.
Odborníci sa zhodujú, že Slováci si neuvedomujú vlastnú zodpovednosť za zdravie.
PREVENCIA ZACHRAŇUJE ŽIVOTY

Čo je to NO?

Citát z knihy ANO NO od držiteľa Nobelovej ceny Lekár Louis Ignarro – Úryvok z úvodu:
Kniha Program Áno NO vám vedomosti o NO (oxid dusnatý) pomôže rozšíriť. Naše objavy môžu pomôcť mnohým miliónom ľudí chrániť srdce a vaskulárny systém, dokonca aj tým, ktorí sú už srdcovým ochorením postihnutí. Ak sa podarí nám v dohľadnej dobe vykoreniť srdcové ochorenia, mohlo by tak byť zachránené mnoho ľudských životov.
Knihu Program Áno NO som napísal preto, aby som vám odovzdal životne dôležité informácie, ktoré vám umožní prežiť dlhý život plný energie. Ak budete dodržiavať môj jednoduchý, vyskúšaný režim pre zvýšení telesnej produkcie oxidu dusnatého, ktorý som nazval Áno NO, urobíte prvé kroky k tomu, aby sa srdcový infarkt aj mozgová mŕtvica stali minulosťou. Verím, že už čoskoro sa výskyt kardiovaskulárnych ochorení všeobecne zníži tak, ako to lekárska veda ešte pred desiatimi rokmi nepredpokladala ani v tých najoptimistickejších odhadoch.

15 zásadných vplyvov NO na ľudské telo:

znižuje krvný tlak – normalizuje krvný obeh vazodilatáciou – rozšírením steny ciev

znižuje zrážanlivosť krvi – tlmí priľnavosť, zhlukovanie a produkciu krvných doštičiek

zabíja baktérie, vírusy, parazity a tumory

baktericídny účinok (usmrcuje mikroorganizmy)

spúšťa proces pohlcovania baktérií neutrofilmi a makrofágmi

aktivuje antioxidačnú ochranu

reguluje špecifickú a nešpecifickú imunitu

zvyšuje tvorbu protizápalových cytoxínov

reguluje apoptózu (smrť buniek)

zlepšuje nervovú vodivosť (neurotransmisiu)

pozitívne ovplyvňuje hladinu inzulínu

priamo podporuje množenie fibroblastov, rast krvných ciev a syntézu kolagénu

vplýva na tvorbu a dozrievanie granulocytárneho tkaniva a proliferáciu epitelu

zlepšuje erekciu – vazodilatáciou hladkých svalov kavernóznych teliesok a jeho arteriol

znižuje hladinu cholesterolu prostredníctvom svojej antioxidačnej aktivity. Výskum naznačuje, že stimulácia produkcie NO u ľudí, ktorí majú zvýšené hladiny cholesterolu umožňuje znížiť dávku statínov až o polovicu


Nové infomrácie o molekule NO a Covid 19. Chráň seba a rodinu. Chcem viac info


Activ NO produkty – OBJEDNAŤ

Objav storočia, molekula NO. Tomuto objavu sa pripisuje vážnosť, ako objavu penicilínu.

Len málo laikov vie, že bunky vystielajúce vnútrajšok našich ciev dokážu produkovať tzv. oxid dusnatý (NO), látku, ktorá ich rozširuje a umožňuje reguláciu krvného obehu v každej časti tela. Za tento objav dostal profesor farmakológie Dr. Louis Ignarro, Američan talianskeho pôvodu, Nobelovu cenu za medicínu. Je pravda, že produkty podporujúce tvorbu oxidu dusnatého (NO) v cievach napomáhajú osviežujúcemu spánku a celkovo vyššej miere energie.

Vedeli ste, že srdcovo-cievne ochorenia spôsobia úmrtnosť až 49% Slovákom? 49% úmrtí na Slovensku je z dôvodu zlyhania srdca. Je to aj pre to, že vysoký tlak, cholesterol, alebo nesprávna funkcia srdca nebolia. Mnohí netušia o nejakom probléme.

Activ NO produkty – OBJEDNAŤ

Deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik nejakého kardiovaskulárneho ochorenia.
Každý druhý Slovák nepozná svoj krvný tlak a 80 percent si nikdy nedalo zmerať cholesterol.
O tom, či sa cievy budú upchávať rozhoduje nielen genetika, ale najmä človek tým, ako žije a ako sa o seba stará.
Z dlhodobých výskumov vyplýva, že zníženie systolického tlaku o 10 mm Hg a diastolického o 5 mm Hg znižuje riziko mozgovej mŕtvice o 36 %, riziko srdcového zlyhania o 38 %, úmrtnosti na kardiovaskulárne príčiny o 16 % a riziko celkovej úmrtnosti o 10 %.

video


ZÁKLADNÉ ÚČINKY NO V IMUNITNOM SYSTÉME
štúdia Ústavu farmakológie Uvinerzity Komenského v Bratislave

Pycnogenol je prírodný extrakt z kôry borovíc, ktorý obsahuje vysoké množstvo antioxidantov. Má mnoho prospešných účinkov na zdravie, vrátane zníženia zápalu, zlepšenia zdravia srdca a pomoci s lepším spánkom. Môže tiež pomôcť zlepšiť pamäť, liečiť alergie a pomôcť s liečbou artritídy a iných stavov pohybového aparátu. Pycnogenol sa často používa na zlepšenie celkového zdravia, prevenciu ochorení a zlepšenie kvality života.

Použitie: doplnenie Activ NO –  piť 1 sáčok 1 x denne (doporučujeme v priebehu dňa) 1 nápoj v 250 g balení stojí 1,20 €OBEJDNAŤ

Využitie účinku molekuly NO je samozrejme výrazne väčšie. Blahodárne pôsobý na regeneráciu srdcovo cievneho systému.
– regeneruje cievy + rieši zápalové ochorenia ciev
– predchádza infarktu a mozgovej príhode
– prekrvuje ceivy a zabraňuje usádzaniu zrazenín
– Activ NO drink – vysoký účinok vstrebateľnosti

ZMERAJ SI ČINNOSŤ SRDCA, UNIKÁTNA PODNIKATEĽSKÁ PRÍLEŽITOSŤ

Vedeli ste že? Najviac infarktov a mozgových príhod je medzi 3 – 5 hodinou ráno, čo môže súvisieť s nedoslatkom NO v tele.

Produkt Activ NO zvyšuje vstrebateľnosť aj iných produktov Activstar. Doporučujeme užívať 30 min pre iným produktom

Nedostatok kyslíka v krvi môže spôsobiť aj prekyslenie a teda aj živnú pôdu na vytvorenie vírusov, plesní a aj nádorových ochorení. Zmeraj si okysličenie v krvi.

Produkt Activ NO drink zvyšuje účinok ostatných produktov Activstar. Vypiť 30 min pred

L-Arginin AKG – aminokyselina, ktorá sa podieľa v tele na tvorbe oxidu dusnatého NO, reguluje krvný tlak

L-Citruline DL Malate (2:1) – výrazne zlepšuje prekrvenie svalstva, mäkkých tkanív, pomáha mužov dosiahnuť rýchlejšie erekciu, rozširuje cievy a dodáva energiu, znižuje hladinu škodlivého amoniaku v krvi

Extrakt z kôry borovice 95% – silný antioxidant, ktorý ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi, znásobuje účinok L-Argininu

Vitamínový premix (vitamín C, E, B3, B5, B2, B6, B1, B12, kyselina listová, Biotín) – komplex vitamínov skupiny B, podporujú premenu potravy na energiu a znižujú pocit únavy, vitamín C – silný antioxidant

Výrobok môže javiť známky hydroskopickosti (hrudkovanie), ktoré nemá vplyv na zloženie, účinok, rozpustnosť ani iné vlastnosti výrobku.


Activ NO sprej v NANO kvalite, zabezpečí maximálnu vstrebateľnosť. (obchádza trávenie)

Zlepšuje saturáciu krvi.

Produkt Activ NO spray zvyšuje účinok ostatných produktov Activstar. Striekať 5 x denne na vnútornú stranu zápästia, alebo iné pulzné miesta.

L-ARGINÍN – JE AMINOKYSELINA, KTORÁ SA PODIEĽA V TELE NA TVORBE OXIDU DUSNATÉHO NO. TEN MÁ ÚLOHU AKO SIGNÁLNA MOLEKULA. PÔSOBÍ NA ÚPRAVU KRVNÉHO TLAKU A STARÁ SA O DOBRÝ STAV SRDCOVO CIEVNEHO SYSTÉMU.

L-CITRULINE MALATE (2:1) – VÝRAZNE ZLEPŠUJE PREKRVENIE SVALSTVA, MÄKKÝCH TKANÍV, ROZŠIRUJE CIEVY A DODÁVA ENERGIU.

BETAÍN – JE V ORGANIZME ZAPOJENÝ DO BIOSYNTÉZY HOMOCYSTEÍNU A ÚČINNE ZNIŽUJE JEHO HLADINU V KRVI A TÝM REDUKUJE RIZIKO SRDCOVÝCH OCHORENÍ A INFARKTU. HOMOCYSTEÍN JE SILNÝ OXIDANT, KTORÝ PRODUKUJE VOĽNÉ RADIKÁLY. SVOJIM PÔSOBENÍM V ORGANIZME SPÔSOBUJE TO ŽE CIEVNE STENY A VLÁSOČNICE STRÁCAJÚ PRUŽNOSŤ A TÝM PRISPIEVA K OPOTREBOVANIU CIEVNEHO SYSTÉMU.

HYDROLÁT Z KÔRY BOROVICE PÍNIOVEJ – OBSAHUJE SILNÉ ANTIOXIDANTY A VITAMÍNY, KTORÉ OCHRAŇUJÚ BUNKY PRED ÚČINKAMI VOĽNÝCH RADIKÁLOV A ZNÁSOBUJÚ ÚČINKY L-ARGINÍNU.
HYDROLÁT Z KÔRY BOROVICE PÍNIOVEJ OBSAHUJE SILNÉ ANTIOXIDANTY A VITAMÍNY, KTORÉ OCHRAŇUJÚ BUNKY PRED ÚČINKAMI VOĽNÝCH RADIKÁLOV A ZNÁSOBUJÚ ÚČINKY L-ARGINÍNU.

Homocysteín ako všeobecný ukazovateľ celkového zdravotného stavu. (Tichá hrozba)Homocysteín je aminokyselina, ktorá sa v malom množstve vyskytuje vo všetkých bunkách nášho tela. V plazme cirkuluje viazaný na bielkoviny v oxidovanej forme. Jeho hladina úzko súvisí s vitamínmi B6, B12 a B9, ktoré sú zodpovedné za jeho spracovanie. Vzniká z metionínu, ktorý je esenciálnou aminokyselinou a prijímame ju výlučne v potrave, pretože telo si ju nedokáže samé vytvoriť. Vysoká hladina homocysteínu sa často spája s civilizačnými ochoreniami, najmä srdcovo-cievnymi.

Rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb.
Množstvo homocysteínu (Hcy) v krvi je jedným z najlepších objektívnych ukazovateľov nášho zdravia a dĺžky života. Vysoká hladina homocysteínu je významným rizikovým faktorom pre množstvo ochorení, napr.: infarkt myokardu, mozgová príhoda, rakovina, cukrovka, zdravotné problémy súvisiace so štítnou žľazou, neurologické ochorenia ako Parkinson a Alzheimer, depresia, schizofrénia, neplodnosť, chronická bolesť, poruchy trávenia, osteoporóza, znížená imunita, alergia, ekzém, obezita, makulárna degenerácia, predčasný potrat, vrodené chyby, defekty vo vývoji nervovej sústavy dieťaťa. Vplyvom zvýšenej hladiny homocysteínu vzniká aj ochorenie predčasného starnutia.

Pri zisťovaní hladiny homocysteínu v krvi vidieť často súvislosť medzi obezitou a metabolickou poruchou, teda poruchou spracovania lipidov, zvýšenou hladinou cholesterolu, vysokým krvným tlakom a cukrovkou II. typu.

Vyšetrenie má význam pre zhodnotenie trombotických stavov, rizika vývoja srdcovo-cievnych ochorení, monitorovanie liečebných intervencií pri vysokom tlaku, ochorení srdca, metabolizmu lipidov, pri cukrovke, nadváhe, pre posúdenie vrodených porúch.
Čo je vlastne homocysteín?
Homocysteín je aminokyselina, ktorá obsahuje síru. Fyziologicky nám koluje v krvi a stáva sa však nebezpečnou, ak je jej hladina v krvnej plazme vyššia ako 6,3 mol/l, čo môže byť príčinou srdcového infarktu (10 – 12 %) a cievnej mozgovej príhody (30 – 40 %).
Iba 10 percent obyvateľov žijúcich v krajinách EÚ má optimálnu hladinu homocysteínu a celá tretina európskej populácie vykazuje rizikové hodnoty.
Optimálna hodnota je 6 μmol / l a menej, kľúčom však je vek osoby. Ľudia, ktorí majú hladinu homocysteínu 6 mmol / l a menej, spravidla nebývajú chorí, a tieto hodnoty sú bez klinického významu.

Za posledných 50 rokov zomiera na kardiovaskulárne a onkologické ochorenia čoraz viac ľudí. Deje sa to aj napriek zvýšenému úsiliu lekárskej starostlivosti a množstvu liekov.

Medicína dodnes nepozná skutočné príčiny civilizačných chorôb. Výskum ukazuje, že na zhoršenom stave zdravia sa významne podieľa zmena zloženia stravy.
Ľudia v súčasnosti konzumujú príliš veľa živočíšnych bielkovín a priemyselne spracovaných potravín. Nástup chémie, umelých hnojív a pesticídov spôsobil, že zelenina a ovocie majú oveľa menej vitamínov a minerálov ako predtým. To spôsobilo celkové zhoršenie biochemického zdravia ľudí.
Viaceré vedecké štúdie preukázali, že významnou príčinou civilizačných chorôb je zvýšená hladina homocysteinu ( Hcy) v krvi. Táto toxická látka vzniká pri štiepení bielkovín. Usádza sa v bunkách, cievach a tkanivách podobne ako cholesterol. Vďaka tomu začína telo predčasne starnúť a jednotlivé orgánové systémy prestávajú plniť svoju funkciu.

Ak si chcete udržať optimálnu hladinu homocysteínu a vyvarovať sa civilizačných chorôb, užívajte v dostatočnom množstve vitamíny B6, B12 a kyselinu listovú, ktoré máme aj v produktoch ktoré doporučujeme.

Doporučujeme : ACTIV NO SPREJ OBJEDNAŤ
BETAÍN JE V ORGANIZME ZAPOJENÝ DO BIOSYNTÉZY HOMOCYSTEÍNU A ÚČINNE ZNIŽUJE JEHO HLADINU V KRVI A TÝM REDUKUJE RIZIKO SRDCOVÝCH OCHORENÍ A INFARKTU. HOMOCYSTEÍN JE SILNÝ OXIDANT, KTORÝ PRODUKUJE VOĽNÉ RADIKÁLY. SVOJIM PÔSOBENÍM V ORGANIZME SPÔSOBUJE TO ŽE CIEVNE STENY A VLÁSOČNICE STRÁCAJÚ PRUŽNOSŤ A TÝM PRISPIEVA K OPOTREBOVANIU CIEVNEHO SYSTÉMU.

ROZŠÍRENÉ INFORMÁCIE

Activ NO produkty – OBJEDNAŤ

Exkluzívny rozhovor s nositeľom Nobelovej ceny Prof. Louis Ignarrom:
Oxid dusnatý, ktorý produkuje výstelka v našich cievach, má veľa pozitívnych efektov – znižuje cholesterol, krvný tlak, je prevenciou diabetických komplikácií, zlepšuje pamäť… Ktorý je podľa vás najdôležitejší?
Existujú aj iné oblasti, kde je oxid dusnatý tak veľmi dôležitý, možno by niekto povedal, že tam je to potrebné viac ako inde. (Úsmev.) Žartujem. Vedci o mnohých účinkoch oxidu dusnatého hovoria stále. V každom prípade je vyššia hladina tohto plynu v tele ochranou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, čo je vo svete téma číslo jeden. Či už ide o vysoký krvný tlak, mŕtvicu, srdcové zlyhávanie, problémy s krvným obehom. Ak telo vyrába dostatočné množstvo oxidu dusnatého, môže sa ochrániť pred skorým vznikom mnohých ochorení. Napríklad pacienti, ktorí trpia Alzheimerovou demenciou, by za jeho najdôležitejší účinok považovali asi protektívny vplyv na mozog. Znižuje mieru oxidačného stresu a zápalové reakcie.
Prezident Americkej asociácie srdca povedal, že objav oxidu dusnatého a jeho funkcie je jedným z najdôležitejších v histórii kardiovaskulárnej medicíny. Jednou z funkcií NO je totiž odstraňovať aterosklerotické pláty, čo je proces prebiehajúci prakticky už od detstva. Náznaky aterosklerózy už majú 13-ročné deti.
Som ohromený, že to viete. Áno, o tejto schopnosti oxidu dusnatého by som rád presvedčil celý svet. Nikdy nie ste dosť mladý na to, aby ste sa začali starať o svoj oxid dusnatý v tele! Treba s tým začať ešte skôr, ako sa človek dostane do tínedžerského veku, pretože v puberte už v organizme prebiehajú hormonálne a metabolické zmeny a organizmus sa stáva citlivejším na oxidačný stres. Ak máme hladinu NO dostatočne vysokú už skôr, ako sa tieto procesy začnú, je to len dobre. Vždy je ľahšie chorobám predchádzať, ako ich už liečiť. Stále hovorím o potrebe preventívnej medicíny, ktorá sa všade na svete praktizuje nedostatočne. Lekári čakajú, kým človek ochorie, a potom mu predpíšu lieky.

ČO SPÔSOBUJE NEDOSTATOK OXIDU DUSNATÉHO V TELE
Schopnosť nášho tela produkovať oxid dusnatý (NO) s pribúdajúcim vekom prirodzene klesá.  Bohužiaľ, väčšina ľudí nie je oboznámená s dôležitou úlohou NO, jednou z ktorých je aj udržiavanie dostatočného prietoku krvi.
Výsledkom nedotratku NO sú
NEHOJACE SA RANY
EREKTÍVNA DYSFUNKCIA
rôzne PORUCHY FUNKCIE ORGÁNOV.
Zhoršujúca sa MOZGOVÁ ČINNOSŤ činnosť až po neurodegeneratívne ochorenie.
Najviac ohrození sú pacienti s CUKROVKOU, ktorí majú vo všeobecnosti hladinu NO výrazne nízku.
Máte problém so ZRAKOM?  Vaše oči potrebujú zvýšenie oxidu dusnatého. Tekutina v našich očiach, tiež nazývaná komorová voda, umiestnená v prednej časti očí reguluje, či sa vnútroočný tlak zvyšuje alebo znižuje. Správny tok tejto tekutiny je určený plynom oxidu dusnatého.  Ak tieto tekutiny nie sú správne odvádzané z očí prostredníctvom zložitých procesov, zvyšuje sa tlak, čo má za následok slabšie videnie.
Ak máte nízku hladinu oxidu dusnatého, môže to spôsobiť ZVÝŠENÚ TELESNÚ TEPLOTU. Nemusíte mať horúčku, ale môžte sa cítiť zle.
 Ak máte BOLESTI a nemôžete sa pohybovať tak svižne alebo pohodlne ako predtým, môže to byť tiež znak toho, že máte nízku hladiny oxidu dusnatého.  Dokonca aj bolesti súvisiace s tréningom sú bežným príznakom zníženej hladiny oxidu dusnatého.  Keď sú vaše bunky ochudobnené o kyslík a vaše telo nedostáva dostatočný prietok krvi, môže to viesť k tomu, že prozápalové bunky nebudú vyplavené.
STRES je všadeprítomný a zvlášť dnešnej dobe.  Možno si neuvedomujete, že čím viac ste vystresovaní, tým viac sa vaše telo opotrebuje a krvný tlak začne stúpať.  Keď ste v strese, vaša srdcová frekvencia sa zrýchli, cievy sa zúžia a pre vaše telo bude ťažké podávať bežné výkony.
Ak zistíte, že zažívate stres, či už často alebo zriedkavo, môže to byť indikátorom nízkej hladiny oxidu dusnatého.
Ak sa príliš často cítite ospalo a UNAVENE, môže vám chýbať NO.
Po cvičení potrejujete určitý čas na ZOTAVENIE SVALOV.  Nízky obsah oxidu dusnatého znamená zníženie schopnosti tela dodávať živiny do boľavých miest, čo sa s pribúdajúcim vekom zvýrazní.  Ak si všimnete, že váš čas na zotavenie po tréningu je pomalý a predlžuje sa, je to znak toho, že vaše hladiny oxidu dusnatého sú nízke.
Tieto príznaky nedostatku oxidu dusnatého sú bežné ale ľahko prehliadnuteľné, ak o tejto magickej molekule neviete.  Ale teraz, keď už poznáte príznaky, môžete počúvať volanie svojho tela po živinách a doplniť si hladinu NO vždy, keď je to potrebné.

Zabudnutý objav nemeckého držiteľa Nobelovej ceny V roku 1931 nemecký vedec Otto Heinrich Warburg (1883 – 1970) dostal Nobelovu cenu za objavenie základnej príčiny vzniku rakoviny. Už v roku 1923 zistil, že rakovina je výsledkom nefyziologického spôsobu života. Dnes sa o tom prakticky nevie, pretože táto pravda je pred verejnosťou skrývaná.

Zelené potraviny – OBJEDNAŤ

Activ NO produkty – OBJEDNAŤ

Nefyziologickým spôsobom stravovania (jeme prevažne stravu, ktorá organizmus okysľuje) a fyzickou neaktivitou sa v tele vytvára kyslé prostredie slabo zásobované kyslíkom. Kyslosť z buniek vytláča kyslík a nedostatok kyslíka v bunkách zase vytvára kyslé prostredie. MUDr. Warburg povedal: „Nedostatok kyslíka a zakyslenia sú dve strany tej istej mince: ak má niekto jedno, má aj to druhé“. Ak ste veľa zakyslenia, automaticky vášmu organizmu chýba kyslík; a keď vám chýba kyslík, tak máte zakyslený organizmus.

Kyslé prostredie je prostredie bez kyslíka. „Ak odoberiete zdravej bunke 35 % jej kyslíka, dokážete z nej urobiť rakovinovú bunku iba za dva dni“, tvrdil MUDr. Warburg. „Všetky normálne bunky majú maximálnu potrebu kyslíka, avšak nádorové bunky môžu žiť bez neho. To je pravidlo bez výnimky“. Tkanivá s nádorom sú kyslé, zatiaľ čo tie zdravé sú zásadité. Vo svojom diele „Metabolizmus nádoru“ MUDr. Warburg uvádza, že všetky karcinogénne formy spĺňajú dve základné podmienky: kyslosť krvi a hypoxiu (nedostatok kyslíka pre metabolizmus bunky). Objavil, že nádorové bunky sú anaeróbne (nevdychujú kyslík) a že nemôžu prežiť v prítomnosti vysokých koncentrácií kyslíka.

Prežiť môžu iba s pomocou glukózy av prostredí bez kyslíka. Preto nádor nie je nič iné ako obranný mechanizmus, ktorý naše bunky používajú, aby prežili v kyslom prostredí, v ktorom je nedostatok kyslíka. Zdravé bunky žijú v zásaditom prostredí bohatom na kyslík, ktoré umožňuje, aby mohli normálne fungovať. Nádorové bunky žijú v kyslom prostredí chudobnom na kyslík.

Kyslosť a zásaditosť organizmu je výsledkom stravy. Potom, čo je dokončený proces trávenia, vytvára potrava (podľa svojho nutričného profilu) podmienky pre kyslosť či zásaditosť v tele. Jednoduchšie povedané – zásaditosť organizmu závisí od toho, čo jeme. Kyslé alebo zásadité prostredie sa meria pomocou pH stupnice od 0 do 14, kde 7 je neutrálnou zónou. Od 0 do 7 ide o prostredie kyslé, od 7 do 14 zásadité. Aby naše bunky mohli dobre fungovať, potrebujú ľahko zásadité pH, málinko nad 7. U zdravého človeka dosahuje pH v krvi 7,40 – 7,45.

Krv sa neustále sama reguluje, aby neupadla do metabolickej kyslosti. Avšak niektoré potraviny ju okysľujú a znečisťujú organizmus. Kyselinotvorné potraviny: – rafinovaný cukor a jeho deriváty. Je zo všetkých potravín najhoršia, pretože neobsahuje bielkoviny, tuky, vitamíny ani minerály, ale iba uhľohydráty, ktoré škodia pankrease. Jeho pH je 2,1 (veľmi kyslé); – mäso (všetky druhy); – výrobky živočíšneho pôvodu (mlieko, syry, smotana, jogurty atď.); – rafinovaná soľ; – rafinovaná múka a všetky jej deriváty, ako sú cestoviny, torty, sušienky a pod.; – chleba, pečivo; – margaríny; – kofeín; – alkohol; – tabak; – všetky priemyselne spracované a konzervované potraviny, ktoré obsahujú konzervanty, umelé farbivá a arómy, stabilizátory atď.; – antibiotiká a všeobecne všetky lieky; Zásadotvorné potraviny: – všetka surová zelenina. Niektorá má síce kyslú chuť, ale v tele sa zmení a stane sa zásaditou; – ovocie.

Napríklad citrón dosahuje v tele veľmi vysoký stupeň zásaditosti (nenechajte sa zmiasť jeho veľmi kyslou chuťou); – mandle. Sú veľmi zásadité; – celozrnné obilniny: jedinou zásadotvornou obilovinou je proso. Všetky ostatné obilniny sú síce ľahko kyslé, ale ideálna strava musí obsahovať aj určité percento kyselín, takže je dobré jesť aj trochu obilnín. Všetky obilniny sa musia jesť uvarené; – med má veľmi vysokú zásaditosť; – chlorofyl. Zelené rastliny obsahujú chlorofyl, ktorý je veľmi zásaditý; – voda – je dôležitá na tvorbu kyslíka. Buďte stále dobre zavodnení, pite vodu po malých dúškoch po celý deň; – cvičenie pomáha udržiavať zásaditosť organizmu, pretože rozvádza kyslík po celom tele. Sedavý spôsob ničí život. Správna miera pH Ako už bolo povedané, je úplne nemožné, aby rakovinu dostal človek, ktorý sa stravuje zdravo, pije veľa čistej vody a cvičí. Ak sa chcete správne stravovať, zaistite svojmu telu 60 % zásadotvornej stravy a vyhýbajte sa výrobkom, ktoré sú z väčšej časti kyselinotvorné, ako sú napr. sýtené nápoje, sladkosti a produkty rýchleho stravovania. Nepreháňajte to so soľou a používajte ju čo možno najmenej. Keď ste chorí, postarajte sa, aby vaša strava bola zásadotvorná aspoň z 80 %. Ak máte už nádor, snažte sa vytvoriť vo svojom tele čo možno najviac zásadité prostredie.

To môžete dosiahnuť pomocou stravy, cvičenia, vyhýbania sa stresu a doplňovaním zelených potravín a NO produktami.

A na záver názory odborníkov „Všetky takzvané prirodzené úmrtia nie sú nič iné, než konečná miera zasýtenosti tela kyslosťou“, povedal George Crile z Clewelandu, jeden z najuznávanejších chirurgov na svete.

„Nespočetné názvy chorôb nie sú dôležité – dôležitá je skutočnosť, že všetky tie choroby majú rovnakú základnú príčinu: nadmieru kyslosti v tele.“ – MUDr. Theodore A. Baroody, v knihe „Zvyšuj zásaditosť, alebo zomri“ („Alcalize or Die“).

„Zvýšená kyslosť organizmu je príčinou všetkých degeneratívnych chorôb. Keď dôjde k porušeniu rovnováhy a organizmus začne ukladať kyslosť a toxické látky vo vyššej miere, než dokáže vylúčiť, potom sa objavujú choroby“ – MUDr. Robert O. Young.


ZDROJ: NCZI

Poďakovanie za informácie patrí – Zákaznícka podpora: PharmDr. Miroslava Ondrejcová
Členka poradenského tímu pre výživu Activstar

– Od r. 1978 do r.2020 stúpli nádorové ochorenia 3 násobne

– v r. 2022 bol dôvod hospitalizácie 1. obehová sústava – teda cievne problémy, infarkty a 3. miesto nádory,  keď to rozoberiem podrobnejšie

4. miesto zlyhanie srdca – pričom každý 7 mi zomrie

5. miesto mozgový infarkt

6. miesto akútny infarkt myokardu, pričom prvé tri miesta sú bežné okolnosti ako napr. pôrody

výskyt – nádory 1. miesto koža, 2. prsník, 3. hrubé črevo, 4. miesto prostata, výrazný nárast nádorovych ochorení po 45roku života – dôležitá prevencia.


Príznaky upchatých tepien: Plak, ktorý sa usadzuje na stenách ciev, môže človeka stáť život

Pokiaľ dôjde k úplnému prerušeniu dodávky krvi do niektorého životne dôležitého orgánu, môže to skončiť smrťou. Dajte si preto pozor na varovné príznaky. Zdravé tepny majú hladké vnútorné steny a krv nimi prúdi bez najmenších problémov a rozvádza kyslík a živiny po celom tele. U niektorých ľudí však dochádza k ich upchávaniu, čo prietok krvi sťažuje. V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k ich celkovému upchatiu, čo výrazne zvyšuje pravdepodobnosť srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice, a dokonca aj smrti, hovorí doktorka Payal Kohli. Vzhľadom na tieto nebezpečenstvá je dôležité, aby ste bez ohľadu na svoj vek poznali príčiny vzniku tepenného povlaku a stratégie liečby, ktoré zabránia vážnym následkom.

Ako dochádza k upchávaniu tepien

Tepny sa upchávajú v dôsledku nahromadenia látky zvanej povlak na vnútorných stenách tepien. Plak je usadenina na stene tepny a obvykle je tvorený cholesterolom a ďalšími látkami, ako je vápnik, tuk, bunkový odpad a fibrín, ktorý sa podieľa na zrážaní krvi. Tieto usadeniny sú nebezpečné z dvoch dôvodov. Spôsobujú tvrdnutie a zužovanie tepien, čo obmedzuje prietok krvi a prívod kyslíka do životne dôležitých orgánov, a tiež zvyšujú riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré by mohli zablokovať prietok krvi do srdca alebo mozgu.

Príznaky upchávania tepien

Často sa neobjavia žiadne príznaky, pokiaľ nie je nános natoľko závažný, že blokuje prietok krvi. Medzi 5 častých príznakov, ktoré sa môžu objaviť, ak máte (čiastočne) upchaté tepny, patria:

Bolesť v dolnej časti chrbta

Upchaté tepny alebo ateroskleróza sa často neprejavujú, kým sa neobjavia nepríjemné príznaky, ako je bolesť alebo kŕče. Niektorí ľudia pociťujú bolesť v dolnej časti chrbta a nôh, čo môže byť varovným príznakom upchatia periférnych tepien.

Bolesť čeľuste

môže byť varovným príznakom srdcových ťažkostí, najmä upchaté koronárnej tepny. Bolesť zvyčajne začína na hrudi (kde sa nazýva angina pectoris) a potom sa občas rozšíri na jednu alebo obe strany čeľuste (obvykle na ľavú).

Erektilná dysfunkcia u mužov

Pokiaľ sú tepny upchaté povlakom alebo tukovými usadeninami, môže tento stav znemožniť prúdenie krvi do penisu. To potom vedie k erektilnej dysfunkcii, ktorá mužom nielen ničí sebavedomie, ale je tiež varovným signálom, že sa jedná o závažný zdravotný problém.

Necitlivosť a brnenie nôh

Pokiaľ sa plak hromadí v periférnych tepnách, dochádza k obmedzeniu prietoku krvi do končatín. To môže spôsobiť zmenu farby chodidiel alebo nôh, opuchy nôh, necitlivosť, brnenie, bolesť, nehojace sa rany alebo poranenia a problémy pri chôdzi.

Kŕče

Častým príznakom upchávania tepien sú kŕče. Tieto kŕče sú veľmi bolestivé a väčšinou sa týkajú svalov v bedrách, stehne alebo lýtku po aktivite (klaudikácia).

Komu sa upchávajú tepny

äTento stav sa môže objaviť teoreticky u kohokoľvek, avšak existujú isté rizikové faktory, ktoré pravdepodobnosť upchávania tepien a aterosklerózy zvyšujú:

vek

upchávanie tepien sa častejšie objavuje u osôb nad 55 rokov

pohlavie: muži sú na toto ochorenie náchylnejší ako ženy

vysoký krvný tlak

cukrovka

fajčenie

vysoká hladina cholesterolu, obezita

nedostatok pohybu

cievne problémy v rodine.

Coronary Artery Disease for health education Infographic illustration

Na Slovenku je o vyše 100% vyššia úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní s OECD priemerom a o 300% vyššia ako je napríklad vo Francúzsku, Holandsku a Taliansku
Na Slovensku umiera ročne na kardiovaskulárne ochorenia, t.j. najmä ischemickú chorobu srdca a náhlu cievnu mozgovú príhodu, približne 23 000 ľudí
V Českej republike ľudia umierajú najčastejšie na ochorenie srdca. Je to viac ako 32 percent.
Z týchto nejviac úmrtí je na chronickú ischemickú poruchu srdečnú, následuje infarkt a zlyhanie srdca.
Hlavnými faktormi, ktoré spôsobujú srdcovo – cievne ochorenia je fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha, obezita, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu alebo celkovo zlá životospráva.
Tomu, že Slovákov trápia problémy so srdcom a vysokým krvným tlakom, nasvedčuje aj rebríček najpredpisovanejších liekov. Šesť z desiatich liekov je určených na liečbu ochorení kardiovaskulárneho systému.
Podľa ministerstva zdravotníctva majú u Slovákov ochorenia obehovej sústavy jednoznačné prvenstvo v porovnaní so všetkými ostatnými diagnózami. Sú najčastejšou príčinou hospitalizácie.
PREVENCIA ZACHRAŇUJE ŽIVOTY

DIAGNOSTIKA SRDCA EKG, arytmia, srdcový sval, saturácia, pulzy – CHCEM SA OBJEDNAŤ

ZMERAJ SI ČINNOSŤ SRDCA, UNIKÁTNA PODNIKATEĽSKÁ PRÍLEŽITOSŤ

Video o WIWE na srdce

Korekcia porúch erekcie Pycnogenolom pri liečbe depresie a ich vzťah k oxidačnému stresu

MUDr. Andrej Smetánka1, doc. MUDr. Igor Ondrejka, PhD.2

1Psychiatrická a sexuologická ambulancia, Bojnice 2Psychiatrická klinika JLF UK a UNM, Martin

Cieľom práce je poskytnúť pohľad na vznik erektivnej dysfunkcie po podaní antidepresív, na vzťah depresie, erektivnej dysfunkcie a oxidačné- ho stresu ako nerovnováhy medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi. V ďalšej časti práce opisujeme úlohu oxidu dusnatého v mechanizme fungovania erekcie, depresie a možnosť ich terapeutického ovplyvnenia hlavne so zameraním sa na korekciu oxidačného stresu pomocou antioxidantov typu polyfenolov a flavonoidov reprezentovaných doplnkom výživy Pycnogenolom. Na záver autori poskytujú 2 kazuistiky.

ODBORNÉ ČLÁNKY A VEDECKÉ ŠTÚDIE

Dr. Louis J. Ignarro, laureát Nobelovej ceny za medicínu, objavil „molekulu“ kardiovaskulárneho zdravia – oxid dusnatý. NO je signálna molekula, ktorá vzniká v tele a pôsobí ako vazodilátor umožňujúci reguláciu krvného toku v každej časti tela. Prvá praktická aplikácia výskumu Dr. Ignarro viedla k vývoju Viagry. NO uvoľňuje a rozširuje cievy, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré sú príčinou srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice, reguluje krvný tlak a hromadeniu plátov v cievach.
Teraz zostavil program na zvýšenie odolnosti kardiovaskulárneho systému voči starnutiu, ktorý spočíva v udržiavaní čistého a pružného krvného riečiska pomocou zvýšenej produkcie NO. Program nie je náročný, pri jeho dodržiavaní nie je nutné zásadne meniť životný štýl. Zahŕňa užívanie potravinových doplnkov na stimuláciu produkcie NO, ďalej stravu obsahujúce potraviny podporujúce NO a nenáročný cvičebný program.
Dr. Louis J. Ignarro je uznávaným profesorom farmakológie na lekárskej fakulte Kalifornskej univerzity v Los Angeles. V roku 1998 mu bola udelená Nobelova cena za medicínu za výskum oxidu dusnatého.

Activ NO produkty – OBJEDNAŤ

Čo všetko ovplyvňuje nedostatok molekuly NO v našom tele…


S pribúdajúcim vekom strácame oxid dusnatý. Produkcia oxidu dusnatého sa do veku 40  rokov znižuje až o 50 %


NO a OBEZITA
Všetko to začalo tým, že Luis J. Ignarro si už na strednej všimol, že ľudia, ktorí sa viac hýbu, nedostávajú infarkt a naopak, obézni a neustále sediaci ľudia infarkt zažívajú.
Povedal si, že keď „bude veľký“, tak objaví molekulu v našom tele, ktorá na to má vplyv.
Po 30 rokoch výskumu sa mu to aj podarilo. Objavil účinky OXIDU DUSNATÉHO a v roku 1998 dostal za tento objav Nobelovu cenu.
Výskyt obezity sa za posledné štyri desaťročia výrazne zvýšil. Pretože obezita môže podporiť rozvoj diabetu 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení, je mimoriadne dôležité zabezpečiť bezpečnú terapiu.
Plynná signálna molekula, oxid dusnatý (NO), je práve tým ústredným faktorom ÚPRAVY METABOLIZMU.
Obézne a diabetické stavy sú charakterizované NEDOSTATKOM NO.
Štúdie, kde zvýšili NO ukázali pozoruhodné účinky na metabolizmus, zlepšenie stavu obezity a diabetu typu 2.
Pravidelné užívanie NO je novým, účinným a bezpečným spôsobom prevencie a liečby mnohých metabolických ochorení.

KARDIOVASKULÁRNE OCHORENIA UŽ V MLADOM VEKU
Kardiovaskulárne ochorenia, ktoré boli v minulosti prisudzované starším ľuďom, stále častejšie postihujú TRIDSIATNIKOV, aj MLADŠÍCH.
Veľký podiel na tom má životný štýl, stres, nedostatok spánku, zlá strava, málo pohybu, obezita, konzumácia alkoholu, fajčenie a ďalšie faktory, ktoré neúmerne zaťažujú kardiovaskulárny systém.
Aj napriek ich mladému veku majú po infarkte rovnaké následky, vrátane smrti, ako majú o 10 a viac rokov starší, ako zistila štúdia.
Hypertenzia postihuje 40 až 50 % dospelých osôb vo veku nad 18 rokov
Objavuje sa dokonca u dospievajúcej mládeže
Mladí ľudia bežne príznaky vysokého krvného tlaku nepoznajú, jeho zvýšené hodnoty ignorujú a pripisujú ich stresu.
Jeden zo šiestich tínedžerov má aterosklerotický plát v koronárnom riečisku.
Pri 20 až 24 ročných ľuďoch môžeme nájsť aterosklerotický plát u 10 %, pri 40 až 44 ročných ľuďoch je tento podiel až 31 %…tvrdí kardiológ a obezitológ.
PREVENCIA ZACHRAŇUJE ŽIVOTY

NO a jeho dôležitosť
Oxid dusnatý je druh oxidu dusíka, ktorý je produkovaný ľudským telom, aby udržali správnu rovnováhu v tele. Je tiež veľmi dôležitý pre správne fungovanie srdca, pretože jeho účinok na cievy je prospešný. 
 
Oxid dusnatý je zodpovedný za uvoľňovanie svalov cievnych stien, čo znižuje krvný tlak. Môže tiež zlepšiť prísun krvi do srdca, čo zase znižuje pravdepodobnosť srdcových ochorení. Oxid dusnatý môže tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov. To môže tiež prispieť k znižovaniu rizika srdečných ochorení. Okrem toho oxid dusnatý môže prispieť k regulácii cievneho tlaku, čo pomáha udržiavať srdce a krvné cievy silné a zdravé. Výskum tiež ukazuje, že oxid dusnatý môže prispieť k zlepšeniu funkcie mozgu a znižovaniu rizika neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. Okrem toho oxid dusnatý môže tiež prispieť k zmierneniu bolesti, zvýšeniu vitality a zlepšeniu kvality spánku.
 
Ako ste videli, oxid dusnatý má prospešné účinky na srdce, krvné cievy a celkové zdravie. Môže pomôcť chrániť pred srdcovými ochoreniami, zmierniť bolesti a zlepšiť kvalitu života. Preto je dôležité, aby ste zahrnuli do svojho pitného režimu https://www.activstar.eu/category/activ_no

KRVNÝ OBEH

Krvný obeh, alebo cirkulácia krvi je pohyb krvi v organizme, ktorý zabezpečuje zásobovanie všetkých častí tela krvou.
Ak nemáte krvný obeh v poriadku, ani orgány nemôžu správne fungivať, keďže nie sú dostatočne zásobené kyslíkom a živinami.
AKO SI ZLEPŠIŤ KRVNÝ OBEH?
Ľadovou sprchou – aspoň 5 minút každý deň
Pravidelným pohybom a fyzickou aktivitou
Masážami – pôsobia ukľudňujúco a okamžite zrýchľujú cirkuláciu krvi
Dostatočným pitným režimom – minimálne 2 l tekutín denne
Používaním správnych korenín – škorica, kurkuma, chilli
Správnou zdravou stravou – konzunáciou tučných rýb bohatých na Omega 3 mastné kyseliny, špenátu, červenej repy, mangoldu, cibule, cesnaku, atď…
Pravidelným užívaním NO – OXIDU DUSNATÉHO – SKUTOČNÉHO ZÁCHRANCU ŽIVOTA, ktorý okrem mnohých iných skvelých účinkov aj normalizuje krvný obeh rozšírením steny ciev, okysličuje krv, znižuje tlak krvi a aj jej zrážanlivosť.

Úryvok z úvodu:

Kniha Program Ano NO vám znalosti o NO (oxid dusnatý) pomôže rozšíriť. Naše objavy môžu pomôcť mnohým miliónom ľudí chrániť srdce a vaskulárny systém, dokonca aj tým, ktorí sú už srdcovým ochorením postihnutí. Ak sa podarí nám v dohľadnej dobe vykoreniť srdcové ochorenia, mohlo by tak byť zachránené mnoho ľudských životov.

Knihu Program Ano NO som napísal preto, aby som vám odovzdal životne dôležité informácie, ktoré vám umožní prežiť dlhý život plný energie. Budete dodržovať môj jednoduchý, vyskúšaný režim pre zvýšení telesnej produkcie oxidu dusnatého, ktorý som nazval Áno NO, urobíte prvé kroky k tomu, aby sa srdcový infarkt i mozgová mŕtvica stali minulosťou. Verím, že už čoskoro sa výskyt kardiovaskulárnych ochorení všeobecne zníži tak, ako to lekárska veda ešte pred desiatimi rokmi nepredpokladala ani v tých najoptimistickejších odhadoch.


Izraelská štúdia (po spracovaní údajov od 4,5 milióna ľudí) poukázala na priamu súvislosť medzi výškou hladiny vitamínu D v krvi a chorobnosťou na COVID-19, ale aj vážnosťou priebehu ochorenia. Medzi ľuďmi, u ktorých namerali vyššie hladiny vitamínu D v sére, bolo oveľa menej tých čo ochoreli na koronavírus a u nakazených mala choroba ľahší priebeh.

Úloha NO v ľudskom tele je najdôležitejšia pre jeho vazodilatačné účinky, čo znamená, že uvoľňuje svaly vnútorných ciev. To vedie k rozšíreniu a zlepšeniu prietoku krvi v krvnom obehu, čo sa prejaví lepšou prekrvenosťou svalov (pumpou) a tkanív, znížením krvného tlaku. Lepšia prekrvenosť prostredníctvom roztiahnutia ciev prináša tiež lepší prenos živín a kyslíka do tkanív. Oxid dusnatý sa v tele syntetizuje v cievnom endotelu – tenkej membráne obklopujúcej vnútornú stenu krvných ciev – kde pôsobí ako vazodilatátor. Podporuje cievy, aby sa uvoľnili a umožnili krvi voľnejšie pretekať. Tento vplyv na prietok krvi je zásadný pre viac systémov v tele a hraje kľúčovú úlohu v zdraví nielen ciev a obehovej sústavy, ale úzko súvisí so všetkými orgánovými systémami. Okrem obehovej sústavy sa NO podieľa aj na uvoľňovaní a regulácii hormónov, metabolizmu svalov, produkcii sily a výkonnosti počas fyzickej aktivity, ale tiež úzko súvisí s regeneráciou po tréningu.


NO a COVID-19

•PREVENCIA
•POMOC PRI OCHORENÍ
•POST-COVIDOVÝ SYNDRÓM
Pri COVIDe-19 sa vírus často dostane do pľúc, napadne tú časť, kde sa čerpá kyslík a vznikne tak pľúcny pretlak.
Nedávne štúdie uviedli, že u pacientov s COVIDom-19 boli zistené výrazne nižšie hladiny NO.
Pri post-covidovom syndróme má väčšina pacientov problém s okysličením krvi. Množstvo kyslíka v krvi u nich pri záťaži výrazne klesá a to môže byť nebezpečné.
NO výrazně zvyšuje kapacitu a schopnosť plľúc absorbovať kyslík.
NO má ochrannou funkciu pred virusmi, baktériami a inými choroboplodnými zárodkami.
NO usmrcuje a redukuje vírusy.
NO má protizápalový účinok.
RESEARCH TRIANGLE PARK, N.C., 10. septembra 2020 / PRNewswire / – KNOW Bio, LLC priniesla prvý definitívny dôkaz, že oxid dusnatý (NO) tlmí vírusovú reprodukciu SARS-CoV-2, ľudského koronavírusu, ktorý spôsobuje COVID-19.
„Sme prví, ktorí potvrdili silnú biologickú aktivitu oxidu dusnatého proti SARS-CoV-2, novému koronavírusu, ktorý spôsobuje COVID-19,“ uviedol Neal Hunter , výkonný riaditeľ spoločnosti KNOW Bio, LLC.

NO – MOLEKULA PROTI  STARNUTIU
Vedci nazývajú oxid dusnatý (NO) „molekulou proti starnutiu“.
NO pomáha udržiavať našu pokožku mladistvú, hydratovanú, vyživenú a žiarivú.
Správna tvorba NO je nevyhnutná pre zdravú funkciu buniek.
NO podporuje bunkové zdravie, stimuluje tvorbu kolagénu a obnovuje prísun kyslíka, hydratácie a živín do buniek pokožky.
Nezdravá bunka je „deravá“ a nedokáže zadržiavať vlhkosť a živiny a stavebné bloky kolagénu.
S pribúdajúcim vekom strácame oxid dusnatý a ovplyvňuje to našu pokožku.
Ako starneme, produkcia oxidu dusnatého sa do veku 40 rokov znižuje až o 50 %.
Veda dokázala, že strata produkcie oxidu dusnatého urýchľuje proces starnutia

Každý vie, že tlak, mŕtvica a srdcový záchvat sú výsledkom“ kontaminovaných “ cholesterolových ciev. Kardiovaskulárne ochorenia. Len málo ľudí si však uvedomuje, že je to len špička ľadovca. Kontaminované cievy sú zodpovedné za 9 z 10 chronických ochorení, ktoré sa považujú za údajne nevyliečiteľné.
Bolí hlava, mení sa krvný tlak. Kĺby bolia a praskajú, krk sa neotáča a chrbát sa nehýbe. Vo večerných hodinách sa nohy zväčšujú a ráno aj tvár. Počujete zvončeky zvoniace v ušiach. Znecitlivené prsty a studené končatiny. Zhoršuje sa zrak. Pamäť sa zhoršuje. Nemáte silu na nič. Mnohí budú hovoriť, že za to môže vek. Ale to nie je tento prípad.

Prečo sú krvné cievy 90% vášho zdravia?

Aby bolo jasnejšie, dĺžka zemského rovníka je 40 000 kilometrov. Znamená, že „niť“ z ciev len 1 osoby, môžete obkľúčiť celú planétu 2,5 krát.

Krvné cievy nie sú len trubice, cez ktoré preteká krv. Jedná sa o zložitý a jednotný orgán, zlyhanie, pri ktorom sa okamžite objaví bolesť.
Zlé cievy na nohách – kŕčové žily, konštantný opuch a večné tiaže v nohách, zmrazenie alebo naopak-neznesiteľné pálenie v nohách.
Trhliny na pätách. Zlý krvný obeh – žiadna ochrana pred baktériami, tak vznika pleseň. Hrubé a rastúce nechty.
Upchaté cievy, ktoré kŕmia pečeň-hepatózu. Horkosť v ústach. Ak budete jesť trochu tuku, dostanete horkú chuť.
Oslabené a upchaté cievy v kĺboch -zmenšuje sa chrupavka. Kĺby praskajú a bolia, osteochondróza prekonáva, prietrže sa objavujú.
Stratil tonus ciev konečníka – hemoroida kvitne fialovými guľôčkami.
Očné cievy – zrak sa zhoršuje. Rozvíja sa katarakta. Začervenanie očí, ktoré často pripisujeme únave, v skutočnosti sú mikrokrvácania prasknutia najmenších očných kapilár.
Mozgový obeh je sťažený – dostanete závraty, tinnitus a zábudlivosť. Už ste to niekedy mali, idete do kuchyne a hneď ako prídete, zabudli ste prečo.
Alebo sa známe slovo točí na jazyku, ale nemôžete si naň spomenúť. To všetko sú príznaky zhoršenia mozgových ciev.
A samozrejme, kráľovná zlých krvných ciev, Jej Veličenstvo Hypertenzia. A hypertenzia je matkou mŕtvice a sestrou srdcového infarktu.
Cievy sú naším potravinovým systémom; nimi sa pohybuje život. Zablokujte dôležitý úsek cesty a život sa zastaví.
„Upchaté“ cievy – hladomor všetkých orgánov.
Nadváha úzko súvisí s krvnými cievami.
Cievy upchaté cholesterolom dávajú orgánom hladovku, cievy im nemôžu dodávať potrebné množstvo živín. Preto mozog vysiela signály aby človek jedol. A človek je. A orgány stále dostávajú menej výživy kvôli špinavým cievam. Mozog znova vysiela signály aby človek jedol.

Z toho vyplýva neustála túžba niečo žuť, túžba po sladkostiach a mastných jedlách – telo vyžaduje kalórie.Známe príslovie „Bez zdravia nie je šťastie“ môže pokračovať – „a zdravie je nemožné bez čistých krvných ciev“

Preto ak chcete žiť plnohodnotný život, vyčistite a obnovte cievy. Čisté cievy sú kľúčom k zbaveniu sa 90% chronických chorôb, z ktorých niektoré sú považované za „nevyliečiteľné“.
Čo ešte znečisťuje krvné cievy okrem cholesterolu?
Každý vie, že cholesterol je zlý. Je to on, kto upcháva naše cievy, zužuje lúmen a narúša krvný obeh.
Cholesterolové plaky, alebo ako sa tiež nazývajú „aterosklerotické plaky“ tvoria asi 65-70% vaskulárnej kontaminácie.
Vo veku 50 rokov sa v ľudských cievach hromadí až 5 kg cholesterolových plakov.
Cholesterolové usadeniny zužujú lúmen krvných ciev 4 – 5-krát.
Samotné cholesterolové plaky nie sú ohrozujúce. Áno, kvalita života klesá, zvyšuje sa krvný tlak, bolesti hlavy a kĺbov, slabosť a apatia. Oveľa nebezpečnejšia je trombová hmota, ktorá sa hromadí aj v našich cievach.
HMOTNOSŤ TROMBU.Krvné zrazeniny sa hromadia oveľa menej, „iba“ okolo 800 gramov – 1 kg.
Ale ich nebezpečenstvo je, že sú nestabilní. Kedykoľvek môže krvná zrazenina vypadnúť a cestovať cez vaše cievy pre hľadaní obete.
Ak je trombus dostatočne veľký, potom pevne „utesní“ cievy. Vyskytuje sa ischémia.
Ischemická cievna mozgová príhoda je upchatie cievy v mozgu.
Infarkt je upchatie srdcovej tepny. Ischémia pečene, kolaps pľúc, zlyhanie obličiek. Hemoroida nie je nič iné ako ischémia ciev konečníka. Blokovanie aj malých ciev na nohách časom vedie k nekróze – gangréne.
HYDROXID VÁPENATÝVápnik v cievach je pozostatkom chemických liekov a potravinárskych prísad. Do veku 50 už bude 300 – 400 gramov. Väčšina vápna sa hromadí v mozgových cievach.
Nebezpečenstvo vápnika spočíva v tom, že má ostrú kryštalickú štruktúru. Pri prudkom zúžení – kŕči plavidla spôsobenom stresom alebo fyzickou námahou alebo počasím môže ostrý kryštál vápna prepichnúť cievu a viesť k jej prasknutiu.
Prasknutie mozgovej cievy je hemoragická mŕtvica.
4 zjavné príznaky zlých krvných ciev a ďalších 7 skrytých
Aké príznaky naznačujú, že moje cievy sú upchaté „špinou“? Ako pochopiť, že telo kričí „Čoskoro vyčisti cievy!“?
Úprimne povedané, ak máte viac ako 45 rokov a nikdy ste neužívali žiadne lieky na čistenie krvných ciev, zaručujem vám, že s nimi máte problémy.
45 rokov je míľnikom, po ktorom je potrebné cievy vyčistiť.
Zanášanie ciev cholesterolom, krvnými zrazeninami, kalcifikácia je v podstate prirodzený proces súvisiaci s vekom. Samozrejme, moderné potraviny, lieky, fajčenie a alkohol urýchľujú proces o 5 – 8 krát.
Hypertenzia je kráľovnou zlých krvných ciev.
Trpíte vysokým tlakom? Zvyšuje sa neustále a musíte piť lieky? Takže, asi len 30% ciev sú čisté. Zvyšok je husto pokrytý cholesterolovými plakmi, krvnými zrazeninami – trombmi a pokrytý vápnikom.
Štyri choroby spôsobené zlými krvnými cievami:
1. Hypertenzia
Nestabilný alebo neustále vysoký krvný tlak, ktorý sa musí znižovať pomocou liekov. Hlavný a najdôležitejší ukazovateľ. Je diagnostikovaná hypertenzia? Cievy teda iba kričia „Vyčistite nás!“
2. Kŕčové žily
Škaredé vypuklé žily na nohách, ťažkosti a bolesť, opuchy. Cholesterolová špina a krvné zrazeniny „zasekávajú“ žily. Postupne sa objavujú vaskulárne „pavúky“, ktoré sa potom menia na vaskulárnu „sieťku“. A zo sieťky sa už vyvinú plnohodnotné kŕčové žily.
3. Hemoroida
Keď sa upchajú cievy konečníka, ktoré odvádzajú krv, hemoroidy napučiavajú. Ak sú cievy dodávajúce krv najskôr upchaté, objavia sa trhlinky konečníka.
4. Osteochondróza
Jedná sa o nedostatok krvného obehu v chrupke. Chrupavka tvrdne a začína sa opotrebovávať, nemá čas na zotavenie. Neregenerujú sa a vysychajú. Strácajú schopnosť mäkkého vstrebávania. Soli sa nevymyjú a začnú nekontrolovateľne rásť a vytvárať „vdovský“ hrb.
7 náznakov:
1. Opuchy
Znečistené cievy nemajú čas na odčerpávanie tekutín. Metabolizmus vody a soli je narušený. Večer nohy opuchnú, takže sa ponožky zaboria do členkov a zostanú po nich priehlbiny. Nafúknutá tvár a vaky pod očami. Prsty, z ktorých nie je možné odstrániť prsteň. Roztiahnuté brucho naznačuje opuch vnútorných orgánov.
2. Hluk v ušiach
Od sotva počuteľného tenkého škrekotu po hlasné vytie a zvonenie, ktoré narúša koncentráciu. Je to dôsledok zvýšeného napätia v mozgových cievach.
3. Závraty
Pocit „opitej“ hlavy, prudké a náhle záchvaty závratov naznačujú, že váš vestibulárny aparát „hladuje“. Často ním trpí sluch.
4. Nespavosť
Cítite sa ospalí a chodíte spať o polnoci, nemôžete spať? Je to spôsobené nedostatkom prívodu krvi do hypofýzy. Prestáva produkovať melatonín, spánkový hormón.
5. Pokles sily
Vôbec neexistuje sila. Nechce sa nič robiť. Chcem len ležať a jesť. Tento pocit nastáva v dôsledku skutočnosti, že telo prejde do režimu úspory energie. Orgány nedostávajú dostatočnú výživu cez cievy a aby vaše telo nezomrelo, snaží sa čo najviac znížiť aktivitu.
6. Vizuálne anomálie
„Muchy“ pred očami, hmla v očiach. Toto sú príznaky vaskulárnej nedostatočnosti očí.
7. Bolesti kĺbov
Počas počasia bolesti kĺbov bolia a krútia sa. Ráno po prebudení sa necítite energicky a oddýchnuto, ale ako znecitlivený a ochrnutý postihnutý človek. Po spánku musíte nejaký čas stimulovať kĺby. To stratí vlastnosti synoviálnej tekutiny, zlepí kĺby ako pružné cesto.
Mate aspoň jeden znak? Cievy zúfalo bijú na poplach a požadujú čistenie a jedlo.Najčastejšie majú ľudia niekoľko znakov naraz v rôznych kombináciách.

„Nedostatočná dostupnosť NO môže zvyšovať vysoký krvný tlak. Pri diabete hrá NO veľmi dôležitú úlohu pri adaptácii diabetického srdca na zmenené podmienky. Pri obezite NO zohráva veľmi dôležitú úlohu vo vzťahu k leptínu,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii vedúca výskumného projektu a riaditeľka ÚNPF SAV Oľga Pecháňová s tým, že všetky tieto poruchy môžu vyústiť do zlyhania srdca, infarktu myokardu a mozgovej porážky. Ďalej konštatovala, že zmenená produkcia NO sa tiež preukázala pri sociálnom strese a poruchách biorytmu. „Tam sme sledovali vzťah NO a cirkadiálnej organizácie v nestabilných svetelných podmienkach. Pri duševných poruchách sledujeme zmenenú produkciu NO nielen na proteínovej, ale aj na genetickej úrovni, NO má veľmi dôležitú úlohu pri degenerácii neurónov,“ doplnila Pecháňová a podčiarkla, že všetky zmeny v produkcii NO vo zvýšenej alebo zníženej miere môžu viesť k uvedenému zlyhávaniu srdcu, k infarktu či mozgovej porážke.
Autor TASR.

Oxid dusnatý vyrába endotel – výstelka našich ciev. Ale len zdravý endotel ho dokáže vyrobiť. A na čo nám to je? Oxid dusnatý rozťahuje naše cievy. Krv potom nimi ľahšie preteká a toto pôsobí ako prevencia infarktu, rozvoz živín a odvoz odpadu – zjednodušene povedané. Naše telo pritom tvorí oxid dusnatý neustále a priebežne. Avšak cievy plné nánosov a usadenín nedokážu vyrábať oxid dusnatý v dostatočnom množstve.
potláča zápal v tele,
je to aj antioxidant, združuje sa s voľnými radikálmi v tele a tým ich deaktivuje,
rozťahuje krvné cievy, a tak pôsobí proti tvoreniu krvných zrazením,
je to zároveň aj neurotransmitter, takže zlepšuje prekrvenie mozgu a tým aj mozgové funkcie, ako pamäť a učenie,
ochraňuje pokožku pred poškodením slnkom a rakovinou kože,
dokonca pomáha aj lepšiemu tráveniu, lebo reguluje tráviace enzýmy a hormóny,
zabraňuje aj rastu rakovinových buniek,
zvyšuje vzrušenie u mužov aj žien, pretože aj Viagra funguje na princípe zvýšenia oxidu dusnatého v tele.
Ako si zvýšiť tvorbu oxidu dusnatého?
Po prečítaní predošlých riadkov určite práve špekulujete nad tým, čo teda robiť, aby sme si zvýšili produkciu oxidu dusnatého v našom tele. Poviem vám to na rovinu a bez okolkov. Najlepší spôsob, ako si vyrobiť veľa oxidu dusnatého, je pohyb. Cvičenie.
Funguje to asi takto: pri cvičení sa zvyšuje prietok krvi v cievach a to vytvára vyšší tlak na steny ciev – endotel. A to zase stimuluje tvorbu oxidu dusnatého, ktorý sa nám dostáva do obehu. Veľa oxidu dusnatého. Ak by sme totiž rozložili výstelku našich ciev na rovnú plochu, pokryla by 5 až 7 tenisových kurtov!!! Áno, dobre počujete! A tak si pri namáhavom športe vyrábame obrovské množstvo oxidu dusnatého.
Dr. Lou Ignarro to povedal jasne: sedavý spôsob života je proste samovražda. Sám veľa športuje. Svoj posledný maratón odbehol, keď mal 64 rokov, a pred prepuknutím Covidu by ste ho pravidelne stretli vo fitku či na spinningu. Teraz „len“ bicykluje či „rýchlo chodí“ s manželkou v okolí ich domu v LA v Californii alebo cvičí on-line jogu.
Veď vám to stále hovorím: Hýb sa. Dobre jedz. A spi.

Oxid dusnatý – účinky na zdravie aj proti Covid 19?
Už pred mnohými rokmi sa začal podávať oxid dusnatý novorodencom, keď nevedeli po narodení dýchať.
COVID-19 zabíja ľudí tak, že vírus sa dostane do pľúc a pripojí sa tam, kde sa čerpá kyslík. Ničí tak bunky endotelu v cievach. A tak pacienti umierajú na masívnu trombózu a pľúcny „pretlak“. Keď sa podá pacientovi s Covidom oxid dusnatý, ten sa dostáva do pľúc a uvoľňuje a rozširuje tam cievy. Ide o externú dodávku oxidu dusnatého, ktorá nahrádza vlastný, ktorý si pľúca práve nevedia vytvoriť. A tak sa môže krv dostať hlbšie do pľúc a načerpať kyslík.
Je tu aj podozrenie (existujú už aj vedecké štúdie), že oxid dusnatý priamo zabíja SARS vírus. Pôsobí totiž antibakteriálne aj antiviroticky. (Ale pozor! Inhaláciu oxidu dusnatého môžu sprostredkovať len lekári v nemocniciach.)
Zdroj: The Doctor’s Farmacy, rozhovor Marka Haymana s Dr. Lou Ignarro

– RESEARCH TRIANGLE PARK, N.C., 10. septembra 2020 / PRNewswire / – KNOW Bio, LLC priniesla prvý definitívny dôkaz, že oxid dusnatý (NO) tlmí vírusovú reprodukciu SARS-CoV-2, ľudského koronavírusu, ktorý spôsobuje COVID-19. Oxid dusnatý je molekula, ktorú telo prirodzene produkuje, aby regulovalo prietok krvi, kontrolovalo zápaly a chránilo sa pred napadnutím mikroorganizmami.
V roku 2004 došlo k prepuknutiu závažného akútneho respiračného syndrómu preukázali, že oxid dusnatý bol účinný pri zabíjaní tohto vírusu, typu koronavírusu. Oxid dusnatý sa už používa na pomoc novorodencom a dospelým akútne choroby dýchacích ciest. Podľa Dr. Ignarra by sa dalo použiť na liečbu alebo dokonca na prevenciu Infekcie COVID-19.
– Zdá sa, že oxid dusnatý zabraňuje zrážaniu krvi. Ak môžete tento oxid dusnatý dostať do pľúc, môžete zabrániť zrážaniu krvi a rozširovaniu artérií. Údajne dodal, že molekula môže s niektorými tiež bojovať baktérie, parazity a vírusy, Je bezpečný a už sa používa ako záchranná terapia pre pacientov so syndrómom akútnej respiračnej tiesne.
– sa uskutočnili testovaním viacerých zlúčenín uvoľňujúcich oxid dusnatý na vírus SARS-CoV-2 v nezávislom laboratóriu s dlhou históriou antivírusových výskumov. Na infikované bunky VERO E6 sa aplikovali terapeutické dávky (<200 µM), ktoré vykazovali priamy účinok na vírusovú replikáciu. Po 24 hodinách bol pozorovaný viac ako 99,9% pokles vírusov v porovnaní s neošetrenými bunkami. Na neinfikovaných bunkách nedošlo k žiadnemu cytotoxickému vplyvu (poškodenie buniek alebo smrť bunky).

Bez toho aby ste museli zásadne meniť svoju životosprávu, budete vyživovať každú bunku v tele – jednoducho tým, že do svojho jedálnička zaradíte potreviny s priateľským vzťahom k NO, budete užívať cielené potravinové doplnky a dodržiavať mierny, nezaťažujúce fitness program ušitý na mieru vášmu zdravotnému stavu a vašej kondíciu.Každá jednotlivá časť programu má sama o sebe kladný vplyv na kardiovaskulárny systém, ale v spojení s programom Áno NO, vďaka procesu, ktorý sa nazýva súčinnosť (synergie), je dosiahnutý účinok veľmi silný. Obrazne povedané, v tomto prípade je celok väčší ako súčet jeho častí – každá zložka programu nielenže sama prispieva k tvorbe NO, ale podporuje aj schopnosť ostatných zložiek jeho produkciu zvyšovať.

VEDA o NO:
Rýchlokurz o neuveriteľných schopnostiach zázračnej molekuly

V súčasnej dobe je oxid dusnatý považovaný za najvýznamnejšiu molekulu v tele, absolútne zásadné pre vaše zdravie.

Bolo dokázané vedeckými pracovníkmi, že rozdiel medzi zdravím a chorobou je často otázkou toho, na akej úrovni NO vo vašom tele funguje. NO sa môže stať doslova otázkou života a smrti.

NO pomáha udržiavať pružnosť ciev, lebo je to „signálne molekula“, ktorá oznamuje cievam, že je potrebné, aby sa rozšírili.

Teraz vieme, že je možné zvrátiť kardiovaskulárne poškodenie pomocou „zázračnej molekuly,“ oxidu dusnatého, ktorý si telo samo vyrába.

Oxid dusnatý je účinná signálna molekula, ktorá sa vyskytuje v kardiovaskulárnom a nervovom systéme aj v celom tele. NO preniká membránami a vysiela konkrétne správy alebo biologické signály, ktoré regulujú bunkovú činnosť a dávajú telu príkazy na vykonanie určitej funkcie. NO ovplyvňuje funkciu skutočne všetkých telesných orgánov, vrátane pľúc, pečene, obličiek, žalúdka, genitáIií a samozrejme srdce.

K mnohým životne dôležitým úlohám, ktoré NO vykonáva, patrí jeho úloha vazodilatátora, čo znamená, že pomáha regulovať prietok krvi do každej časti tela. NO uvoľňuje a rozširuje cievy, aby krv mohla účinne zásobovať srdce. NO takisto zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré sú pôvodcami mozgovej mŕtvice a srdcového infarktu, a reguluje krvný tlak.

K ďalším kľúčovým rolám NO patrí jeho pôsobenie na spomaľovanie tvorby aterosklerotických plátov v cievach.

Imunitný systém využíva NO k ničeniu infekčných baktérií, vírusov a parazitov a dokonca obmedzuje bujnenie určitých typov rakovinových buniek. U osôb s miernym až ťažkým diabetom môže oxid dusnatý zabrániť rade bežných, ale závažných komplikácií týkajúcich sa predovšetkým poruchy krvného toku. NO má tiež zásadný význam pre fungovanie pamäti, pretože mozog ho využíva na ukladanie a vybavovanie dlhodobých spomienok aj na prenos informácií. V súčasnej dobe sa zaoberáme významnou úlohou, ktorú NO zrejme zohráva v prevencii Alzheimerovej choroby.

Nobelov výbor vo svojom tlačovom vyhlásení vyhlasuje cenu za medicínu za rok 1998 udelenú za prevratný výskum oxidu dusnatého, ktorý odhalil množstvo funkcií „zázračné molekuly“ NO. Výňatok z tlačového vyhlásenia:
napr.
Diagnostické analýzy: Analýzou produkcie NO napr. Z pľúc alebo z čriev môžu byť odhalená zápalové ochorenia. Používa sa pre diagnostikovanie astmy, zápalu hrubého čreva alebo ďalších chorôb.
Oxid dusnatý je vyrábaný tiež nervovými bunkami v mozgu a v pľúcach. Keď nervy v pľúcach uvoľní NO, vyvolá táto molekula bronchodilatáciu čiže rozšírenie dýchacích ciest.
Z toho vyplýva, že oxid dusnatý je schopný zbránit (prevencia) veľkým problémom spojené s ochorením pľúc vrátane zápalovým ochorením pľúc. (Aktuálne hlavne vsoučasné situácii) Oxid dusnatý má totiž veľmi dobre protizápalové účinky.

Totiž ked pridá k pľúcnemu lekárovi, že máte problémy s pľúcami, tak Vám dá dýchať do špeciálneho prístrojov. Ten ked ukáže zvýšené množstvo oxidu dusnatého v pľúcach, tak lekár konštatuje infekčné ochorením pľúc. Totiž oxid dusnatý pokial Zisti, ze mate zápal v pľúcach, tak sa snaží dostať do pľúc a likvidovať ho. Preto je tam vo väčšej Mier a Preto lekár konštatujú zanet pľúc. A koronavírus je zákerná infekčné ochorenie pľúc. Takže máme v rukách Niečo čím mozme zaplniť diery na trhu a to v miliónoch kusoch. Príroda, telo je najlepší lekár a vie, že tento problém má riešiť oxidom dusnatý a Preto ho tam posiela.

Komu môžeme s produktom Activ NO drink pomôcť? Každému kto má cievy, problémy s nimi a chce predchádzať srdcovo cievnym ťažkostiam.

Koho môžete osloviť s produktom Activ NO k spolupráci? Toto je jednoducho predajný kontaktný produkt v jednorázových sáčkoch (vhodné ako vzorky) a každý si môže kúpiť toľko kusov, koľko chce. Základ je vyskúšať a povedať pár slov s tu písaných. Oslov na spoluprácu (eshopy, reštaurácie, hotely, fitness centrá, kardiológov, liečiteľov, cievnych odborníkov, obchody s doplnkami stravy a iné…)

Plagáty A4


Omega-3 a NO

Dnes už existuje pádny dôkaz o tom, že Omega 3 znižuje hladinu triglyceridov – prírodných tukov a olejov,  ktoré pokiaľ sa vyskytujú v krvnom toku v nadmernom množstve – pravdepodobne sa podieľajú na vzniku aterosklerózy, srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Prebiehajúce výskumy naznačujú, že ak zaradíte omegu 3 dvakrát až trikrát týždenne do svojho jedálnička, významne znížite nebezpečenstvo srdcového ochorenia – a nielen vďaka jeho vplyvu na triglyceridy.

Omega chráni endotelové bunky a ich schopnosť vyrábať NO tým, že preniká do oxidačného procesu, blokuje zhlukovanie krvných destičiek, ktoré je príčinou srdečného infarktu alebo mozgovej mŕtvice, a dokonca minimalizuje riziko vzniku srdcových arytmií. V štúdii publikovanej v roku 1997 v časopise Biochemical and Biophysical Communications sa japonskí vedci z univerzity v Tsukube pripojili k ďalším vedeckým tímom vykonávajúcim laboratórny výskum in vitro, ktorý zhodné preukázal, že pôsobením omega-3 mastných kyselin stúpne produkcia NO počas minút.


Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré telo potrebuje, ale nemôže ich samo vyrobiť. Musia teda byť získané zo stravy. Omega-3 mastné kyseliny majú významný vplyv na zdravie srdca, cievneho systému a zdravia celkového.
Regulácia krvného tlaku: Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú kontrolovať krvný tlak tým, že znižujú tón cievnych stien, čo umožňuje, aby krv mohla kľudnejšie prúdiť. Tým sa znižuje riziko vysokého krvného tlaku.
Zníženie rizika aterosklerózy: Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť hladinu cholesterolu v krvi tým, že se- lektívne znižujú hladinu LDL (zlého) cholesterolu. Zároveň zvyšujú hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Znižuje to riziko, že cholesterol zhlukne pod povrchom stien tepien, čím by sa mohli poškodiť.
Protizápalový účinok: Omega-3 mastné kyseliny pôsobia ako silný protizápalový prostriedok, čo znamená, že môžu pomôcť zmierniť symptómy ochorení súvisiacich s vysokou hladinou zápalu v tele.
Iné výhody: Okrem vyššie uvedených pozitívnych účinkov môžu Omega-3 mastné kyseliny aj pomôcť zlepšiť pamäť a kognitívne funkcie. Ďalej sa ukazuje, že môžu mať pozitívny vplyv na depresiu, úzkosť, zmierniť bolesti kĺbov, zlepšiť zdravie pokožky a pozitívne ovplyvňovať astmu a rôzne alergie.

Obyvatelia vyspelých krajín konzumujú veľa tuku a s ním príliš veľa nasýtených
mastných kyselín. Zároveň prijímajú nedostatočné množstvo esenciálnych,
viacnásobne nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre život nevyhnutné a
organizmus si ich nevie sám vyrobiť. Z tejto skupiny konzumujeme žalostne
málo omega-3-kyseliny.
Ako vyzerá pomer omega-6 : omega-3 u dnešnej populácie?
Priemerný pomer omega-6 : omega-3 je 12:1 pre Európu a 23 : 1 pre USA.
V našej strave potrebujeme aj omega-3, ale aj omega-6 mastné kyseliny, ale
kľúčovým je pomer medzi nimi – a až u 90% ľudí existuje riziko nerovnováhy.
Tí, ktorí nepoužívajú doplnky s omega-3 mastnými kyselinami môžu mať
nerovnováhu s pomerom až 25:1.

Ako sa prejavuje nedostatok omega-3 mastných kyselín?
zvýšená únava,
zhoršenie pozornosti a schopnosti učiť sa,
ťažkosti so srdcovo-cievnym systémom,
časté zmeny nálad a stavy depresie a úzkosti,
 lámavosť nechtov a vlasov.

Čo ponúka Activstar
ACTIV OMEGA + VEGÁN je zmes olejov s bezkonkurenčnou hladinou
omega-3 v rastlinnom svete, ktorá prevyšuje všetky ostatné oleje. Rastlinný olej
extrahovaný z čiernych semien Perilla frutescens dodáva 65 % ALA (kyselina
alfa-linolová, omega-3 mastná kyselina)
Látka ALA (alfa-linolová kyselina) je nenasýtená mastná kyselina patriaca do
skupiny omega-3. Konzumácia ALA môže pomôcť normalizovať hladinu
cholesterolu a triglyceridov v krvnom obehu a môže byť tiež užitočná pre
reguláciu homocysteínu. ALA môže tiež pomôcť znížiť zápal a riziko vývoja
aterosklerózy alebo srdcových chorôb. Môže byť tiež užitočná pre správnu
funkciu centrálneho nervového systému, ako aj na podporu imunitného systému.
Rastlinná omega-3 je veľmi bohatá a pomôže vám udržať zdravé srdce, mozog a
oči.
Chia olej je derivátom ľanového semena a je jedným z najprirodzenejších,

najzdravších a najstarších olejov na svete. Má jedinečnú chuť a vôňu, je veľmi

dobrý pre pokožku, vlasy a zdravie. Chia olej je bohatý na omega-3 mastné
kyseliny a polynenasýtené mastné kyseliny. Ukázalo sa, že obe tieto mastné
kyseliny pomáhajú udržiavať dobré zdravie, zlepšujú funkciu mozgu a chránia
pred rakovinou a srdcovými chorobami. Chia olej má aj mnoho ďalších výhod,
ako sú jeho antiseptické, protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Možno ho
pridávať do mnohých jedál, ako sú šaláty, studené polievky či pečenie, ale
možno ho použiť aj priamo na pokožku alebo na masáž ako prírodný olej
zložený z čistých živín.
Kokosový frakcionovaný olej je typ MCT oleja, ktorý sa získava dezodoráciou
kokosového oleja. Je bohatý na tanky stredne reťazcovej mastnej kyseliny, ako
je kyselina caprylová a kyselina kaprónová. Tieto látky sú metabolizované telom
rýchlejšie ako bežné tuky, vďaka čomu sú vynikajúcim zdrojom energie.
Dávkovanie: 1 polievková lyžica 1 x denne, alebo pridať do svojho
jedla.
https://www.activstar.eu/product/activ_omega_vegan

Účinky omega-3 mastných kyselín na zdravie
 Znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych (srdcovo-cievnych)
ochorení – pomáhajú znížiť krvný tlak, upraviť srdcový rytmus a znižujú
aj riziko vzniku infarktu myokardu.
 Znižujú hladinu triacylglycerolov v krvi – zvýšené hladiny
triacylglycerolov v krvi môžu zvyšovať riziko vzniku srdcovocievnych
ochorení.
 Pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi a zvyšujú
hladinu „dobrého“ a prospešného HDL cholesterolu.
 Znižujú riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín – bránia
zhlukovaniu krvných doštičiek, čím znižujú hustotu krvi a zlepšujú
prietok krvi. Pomáhajú taktiež znížiť rozsah poškodenia mozgu po
mozgovej príhode.
 Správna činnosť mozgu – pôsobia ako prevencia depresií a úzkostných
stavov, pomáhajú zlepšiť pozornosť, pamäť a koncentráciu. Ukázalo sa,
že v boji proti depresiám je najlepšia EPA.

 

Upozornenie. Tento materiál nie je možné voľne šíriť bez predošlého písomného súhlasu majiteľa ,,Activstar academy,, Spoločnosť Activstar si vyhradzuje všetky práva. Slúži výhradne na vzdelávacie účely

Zároveň upozorňujeme, že postupy v tomto materiály nezaručujú úspech v spoločnosti Activstar, ale mnohým partnerom spoločnosti Activstar pomohli v kariérnom raste v dosahovaných výsledkoch.


Oxidačný stres sa podieľa na vzniku mnohých stavov artritických porúch a kardiovaskulárnych ochorení. Pycnogenol(®)


Rastúci počet dôkazov naznačuje, že v priebehu vývoja imunitného systému bol arginín vybraný ako uzol na reguláciu imunitných reakcií.
Vhodný prísun arginínu sa už dlho spája so zlepšením imunitných reakcií. Okrem toho, že je stavebným kameňom pre syntézu proteínov, arginín slúži ako substrát pre odlišné metabolické dráhy, ktoré výrazne ovplyvňujú biológiu imunitných buniek; najmä imunobiológia makrofágov, dendritických buniek a T buniek.
Dostupnosť, syntéza a katabolizmus arginínu sú vysoko vzájomne prepojené aspekty imunitných reakcií a ich jemné ladenie môže diktovať rozdielne prozápalové alebo protizápalové imunitné výsledky.
Tu uvádzame prehľad organizmových ciest metabolizmu arginínu u ľudí a hlodavcov, ako esenciálne modulátory dostupnosti tejto semi-esenciálnej aminokyseliny pre imunitné bunky.
Následne preskúmame dobre zavedené a nové zistenia o funkčnom vplyve biosyntetických a katabolických dráh arginínu na hlavné línie imunitných buniek.
Nakoniec, keďže sa arginín objavil ako molekula ovplyvňujúca množstvo imunitných funkcií, integrujeme kľúčové pojmy o tom, ako sa narušenie alebo perverzia metabolizmu arginínu podieľa na patológiách od infekčných chorôb po autoimunitu….

RNDr. Soňa Čačányiová, PhD. Centrum experimentálnej medicíny SAV
Ústav normálnej a patologickej fyziológie, CEM SAV

Plyny v našom tele: Ako sa „toxické“ látky starajú o naše srdce a cievy (Soňa Čačányiová)
Medzi najdôležitejšie látky schopné ovplyvňovať aktivitu cievy patria aj plynné signálne molekuly – oxid dusnatý a sírovodík. Oxid dusnatý je anorganický plyn známy aj ako toxický plyn, ktorý sa podieľa na vzniku smogu, kyslých dažďov a ničení ozónovej vrstvy. Sírovodík je bezfarebný plyn s typickým zápachom po skazených vajciach, ktorý je zložkou odpadových vôd a je známy najmä svojimi toxickými účinkami. Paradoxne, obe molekuly zohrávajú významnú úlohu v regulácii cievneho tonusu a tlaku krvi a môžu mať liečivé účinky. Obe látky, resp. ich signálne dráhy, môžu zohrávať významnú úlohu aj pri kardiovaskulárnych poruchách.
Prečo vzniká ateroskleróza a ako sa prejavuje?
ČO JE ATEROSKLERÓZA?
Ateroskleróza, tiež známa ako kôrnatenie tepien, je pomalé progresívne ochorenie, pri ktorom sa vo výstelke tepien ukladajú tukové látky, vápnik, fibrín a bunkové odpadové látky. Tieto komponenty tým, že sa ukladajú v stene cievy, zmenšujú jej priesvit, čím obmedzujú prietok krvi do orgánov a tkanív, do ktorých tieto cievy smerujú. Pomenovanie, kôrnatenie tepien, získala preto, že ukladaním cholesterolu a vápnika do výstelky, cievy strácajú svoju elasticitu a postupne tvrdnú. Takéto „zatvrdnuté cievy“ sú potom náchylnejšie na prasknutie.
AKO VZNIKÁ ATEROSKLEROTICKÝ PLAK?
Poškodenie buniek vnútornej výstelky cievy
Poškodenie buniek výstelky býva pravdepodobne počiatočný faktor, ktorým začína proces tvorby aterosklerotického plaku. Pretože je výstelka ciev neustále vystavená cirkulujúcim látkam, môže akýkoľvek prítomný toxín viesť k poškodeniu, ku ktorému dochádza pri užívaní tabaku, pri cukrovke a dyslipidémii.Vstup cholesterolu do poškodenej cievy
Keď je výstelka cievy poškodená alebo narušená, cholesterol môže ľahko prenikať dnu do steny tepny, kde je ďalej oxidovaný prostredníctvom voľných radikálov alebo enzýmov. Takto oxidovaný LDL cholesterol je zápalový, čo zaktivuje imunitné bunky nazývané makrofágy. Makrofágy tento cholesterol pohltia pretože ho chcú zničiť, no stanú sa z nich tzv. penové bunky, ktoré sa ďalej ukladajú do steny cievy a tvoria tukové prúžky.Zápalová reakcia
Spomínaný oxidovaný LDL cholesterol je zápalový a priťahuje si k sebe ďalšie zápalové bunky do steny tepny. V dôsledku veľkej zápalovej infiltrácie sa na toto miesto nahrnú aj T-lymfocyty. Sú to biele krvinky, ktoré tvoria bunkovú zložku imunitného systému.
Zdravý životný štýl môže pomôcť udržať vaše tepny zdravé, pružné a bez povlaku.
Za Activstar – denným používaním Activ NO produktov Activstar a výrazne prispejete prevencii kardio systému

l-arginín sa podieľa na mnohých rôznych biologických procesoch a nedávne správy naznačujú, že by mohol zohrávať kľúčovú úlohu aj pri koronavírusovej chorobe 2019 (COVID-19), spôsobenej ťažkým akútnym respiračným syndrómom koronavírusom 2 (SARS-CoV-2).

V tomto dokumente uvádzame aktualizovaný systematický prehľad súčasných dôkazov o funkčnom prínose L-arginínu v COVID-19, ktorý popisuje jeho pôsobenie na endotelové bunky a imunitný systém a diskutuje o jeho potenciáli ako terapeutického nástroja, ktorý vyplynul z nedávnych klinických experimentov.

Krv môže byť príliš hustá a obsahovať veľa tuku či vápenatých solí a zrazeniny sa potom usadia na stenách ciev, čo prispieva k vzniku aterosklerózy. 

Ak máte genetickú predispozíciu na tuhšiu krv, vo vašej rodine sa vyskytol problém s nebezpečnou zrážanlivosťou, alebo sa chcete jednoducho poistiť čítajte ďalej.
Príčiny zrážania krvi.
Kvalita krvi závisí aj od procesov prebiehajúcich v bunkách a niektorých orgánoch.
Ak sa kvalita krvi zhorší prejaví sa to najprv zdravotnými problémami spojenými najčastejšie s obličkami pečeňou a mozgom.
Medzi hlavné príčiny patrí:
– nedostatok enzýmov
– pitie špinavých alebo prechlórovaných vôd
– prekyslenie organizmu
– škodlivé účinky ožarovania
– nedostatok minerálov a vitamínov v tele

Čisté cievy sú základom zdravia. Prečo si to myslíme?
Je to jednoduché. Fungovanie všetkých vnútorných orgánov a systémov závisí od kvality zásobovania krvi. Koniec koncov, krv dodáva kyslík a živiny do vnútorných orgánov a pomáha eliminovať oxid uhličitý a metabolické produkty.
Keď ste mladý, pohybujete sa veľa a vaše cievy sú flexibilné a čisté, orgánom poskytujú maximálny obsah kyslíka a živín. S vekom sa ale vaša fyzická aktivita znižuje a vo vašich krvných cievach sa začnú vytvárať povlaky.
Je to spôsobené rôznymi faktormi, vrátane tých škodlivých (napríklad fajčenie, nezdravá strava, znečistenie ovzdušia, sedavý životný štýl), ako aj tými úplne prirodzenými (ako napríklad depozícia lipidov, ktorá nastáva u každého).

Spoločnosť KNOW Bio, LLC priniesla prvý definitívny dôkaz, že oxid dusnatý (NO) môže inhibovať vírusovú reprodukciu SARS-CoV-2, ľudského koronavírusu, ktorý spôsobuje COVID- 19.
Oxid dusnatý je molekula, ktorú telo prirodzene produkuje, aby regulovala prietok krvi, kontrolovala zápaly a chránila sa pred napadnutím mikroorganizmami.
KNOW Bio ukazuje, že terapeutiká na báze oxidu dusnatého musia byť súčasťou proaktívnej reakcie na pandémiu COVID-19.
Tieto míľniky in-vitro experimenty sa uskutočnili testovaním viacerých zlúčenín uvoľňujúcich oxid dusnatý proti vírusu SARS-CoV-2 divokého typu v nezávislom laboratóriu s hlbokou históriou antivírusových výskumov.
Na infikované bunky VERO E6 sa aplikovali terapeutické dávky (<200 uM), ktoré vykazovali od dávky závislý účinok na vírusovú replikáciu.
Výsledkom bolo viac ako 99,9% zníženie vírusu pozorované po 24 hodinách oproti vírusu pozorovanému na neošetrených bunkách.
Ďalej na neinfikované bunky nedošlo k žiadnemu cytotoxickému vplyvu (poškodenie buniek alebo smrť bunky).
„Sme prví, ktorí potvrdili silnú biologickú aktivitu oxidu dusnatého proti SARS-CoV-2, novému koronavírusu, ktorý spôsobuje COVID-19,“ uviedol Neal Hunter , výkonný riaditeľ spoločnosti KNOW Bio, LLC.
„Ako líder vo vývoji terapií založených na NO sme mali pocit, že sme v najlepšej pozícii, aby sme dokázali, že NO je účinný proti tomuto vírusu.“
„Rozsiahla literatúra podporujúca funkciu oxidu dusnatého ako širokospektrálneho antimikrobiálneho činidla ukazuje, že prístupy založené na oxide dusnatom môžu hrať úlohu pri prevencii, obmedzovaní a / alebo liečbe pľúcnych následkov COVID-19,“ uviedol Mark Schoenfisch , Ph. D., hlavný vedecký pracovník, KNOW Bio, LLC.
Oxid dusnatý (NO) bol hlásený pre:
Inhibujte infekciu koronavírusom zmenou väzby špičkových proteínov a narušením schopnosti vírusu pripojiť sa k receptoru a infikovať ľudské bunky.
Inhibujte vírusovú replikáciu koronavírusu vo vnútri infikovanej bunky spomalením produkcie vírusovej RNA – výsledkom je menej vlákien RNA a vírusových kópií.
Inhibujte uvoľňovanie reprodukovaného vírusu zabránením smrti hostiteľských buniek interferenciou s aktivitou kaspázy – častice reprodukovaného vírusu tak zostávajú v infikovanej bunke a šíri sa menej vírusových častíc, aby infikovali ďalšie bunky.
„Získali sme nové poznatky o účinných koncentráciách, rýchlostiach uvoľňovania a mechanizme pôsobenia oxidu dusnatého proti ľudskému koronavírusu – poskytujúc cenné poznatky o bezpečnosti a účinnosti,“ pokračoval Schoenfisch.
Očakáva sa, že predloženie na uverejnenie a preskúmanie peer review pred koncom roka.
„Narušujú sa milióny životov a státisíce ľudí sa stratili kvôli tomuto desivému vírusu,“ pokračoval Hunter. „Naše objavy jasne ukazujú, že terapeutiká na báze oxidu dusnatého musia byť súčasťou každej dobre premyslenej reakcie na pandémiu COVID-19.“
O spoločnosti KNOW Bio, LLC KNOW Bio, LLC je inkubátor prírodných vied zameraný na využitie svojho rozsiahleho portfólia duševného vlastníctva v oblasti oxidu dusnatého na predefinovanie štandardu starostlivosti o množstvo chorôb a stavov.
Referencie:
Adusumilli, NC, Zhang, D., Friedman, JM & Friedman, AJ Využitie oxidu dusnatého na prevenciu, obmedzenie a liečenie závažných pľúcnych následkov COVID-19.
Oxid dusnatý – Biology and Chemistry zv. 103 4–8 (2020)
Åkerström, S., Gunalan, V., Keng, CT, Tan, YJ & Mirazimi, A.
Dvojitý účinok oxidu dusnatého na replikáciu SARS-CoV: Je ovplyvnená produkcia vírusovej RNA a palmitoylácia proteínu S. Virology 395 , 1–9 (2009).
Åkerström, S. a kol. Oxid dusnatý inhibuje cyklus replikácie ťažkého akútneho respiračného syndrómu koronavírusu. J. Virol . 79 , 1966–1969 (2005).
Kim, PKM, Kwon, YG, Chung, HT & Kim, YM Regulácia kaspáz oxidom dusnatým. in Annals of the New York Academy of Sciences vol. 962 42–52 (New York Academy of Sciences, 2002).
ZDROJ VEDIEŤ Bio, LLC
—————————————————————————————–

PYCNOGENOL pri chronickej žilovej nedostatočnosti

Cieľom našej štúdie bolo zistiť účinnosť lieku Pycnogenol – extraktu z kôry francúzskej borovice – pri liečbe chronickej žilovej nedostatočnosti (CVI).
Štúdia pozostávala z dvojito zaslepenej fázy – v ktorej bolo prijatých 20 pacientov, ktorí boli náhodne liečení placebom alebo pycnogenolom (100 mg 2 3/deň počas 2 mesiacov) – a z otvorenej fázy, v ktorej bolo ďalších 20 pacientov liečených pycnogenolom v rovnaký rozvrh dávkovania.
Celkovo bolo zaradených 40 pacientov; 30 z nich bolo liečených Pycnogenolom a 10 placebom.
Pycnogenol výrazne zlepšil ťažkosť nôh a podkožný edém; žilový tlak bol tiež výrazne znížený liečbou Pycnogenolom, čím sa pridal ďalší klinický dôkaz k jeho terapeutickej účinnosti u pacientov s CVI.
Pycnogenol bol účinný, pravdepodobne buď stabilizáciou kolagénnej subendoteliálnej bazálnej membrány alebo vychytávaním voľných radikálov, alebo kombináciou týchto aktivít.
Klinicky sa znížil únik kapilár, perivaskulárny zápal a subkutánny edém.
Bezpečnosť použitia Pycnogenolu je demonštrovaná nedostatkom vedľajších účinkov alebo zmenami v biochémii krvi a hematologických parametroch. Pycnogenol možno preto odporučiť na prevenciu a liečbu CVI a súvisiacich veno-kapilárnych porúch.
Zlepšenie znakov a symptómov chronickej žilovej nedostatočnosti a mikroangiopatie s Pycnogenolom: prospektívna, kontrolovaná štúdia
Cieľom tejto štúdie bolo vyhodnotiť klinickú účinnosť štandardizovaného extraktu z borovicovej kôry z francúzskej morskej borovice Pycnogenol u pacientov s ťažkou chronickou žilovou nedostatočnosťou (CVI). 98 subjektov so symptomatickým CVI a edémom bolo náhodne zaradených do jednej skupiny liečenej 150 mg pycnogenolu iba denne, do ďalšej skupiny iba s pančuchami a do tretej skupiny s pycnogenolovými aj elastickými pančuchami. Priemerný ambulantný venózny tlak (AVP) pri zaradení bol 58 +/- 7 mm Hg (rozsah 48-60 mm Hg) s časom doplňovania (RT) <12 s (priemer 7 +/- 2 s). Trvanie ochorenia bolo v priemere 6,0 +/- 3,1 roka. Pri zaradení neboli žiadne rozdiely v AVP alebo RT medzi 3 skupinami a mikrocirkulačné a klinické hodnotenia boli porovnateľné. Po 8 týždňoch liečby došlo k významnému zníženiu rýchlosti opuchu členka, kľudového toku, transkutánny pO (2) a skóre klinických symptómov vo všetkých skupinách s výrazne lepšími výsledkami pre kombinovanú liečbu. Samotný pycnogenol bol pre všetky parametre účinnejší ako samotná kompresia (p <0,05). Neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky; súlad a znášanlivosť boli veľmi dobré. Táto štúdia potvrdzuje významnú klinickú úlohu Pycnogenolu pri riadení, liečbe a kontrole CVI aj v kombinácii s kompresiou.
Rýchle zmiernenie prejavov/symptómov pri chronickej žilovej mikroangiopatii s pycnogenolom: prospektívna, kontrolovaná štúdia.
Cieľom tejto štúdie bolo zistiť klinickú účinnosť perorálneho Pycnogenolu (Horphag Research Ltd, UK) u pacientov s ťažkou chronickou žilovou insuficienciou. Pacienti s ťažkou žilovou hypertenziou (chronická žilová insuficiencia, opuch členkov) a s anamnézou venóznych ulcerácií boli liečení Pycnogenolom. Pacienti dostávali perorálny Pycnogenol (50 mg kapsuly, 3 krát denne, celkovo 150 mg denne) počas 8 týždňov. Skupina 21 pacientov bola zaradená do liečebnej skupiny a 18 ekvivalentných pacientov bolo pozorovaných ako kontrola (žiadna liečba počas obdobia pozorovania). Všetkých 21 pacientov (vek 53 rokov; rozsah 42-60 rokov; M: F = 11: 10) v liečebnej skupine dokončilo 8-týždňovú štúdiu. Obdobie sledovania ukončilo aj 18 kontrol. Nedošlo k žiadnym výpadkom. Priemerný ambulantný venózny tlak bol 59,3 (SD 7,2; rozsah 50-68) s dobou doplňovania kratšou ako 10 sekúnd (priemer 7,6; SD 3). Medzi liečbou a kontrolnými pacientmi neboli žiadne rozdiely v ambulantnom venóznom tlaku ani v čase doplňovania. Trvanie choroby-od prvých prejavov/symptómov-bolo v priemere 5,7 roka (SD 2.1). Po 4 a 8 týždňoch u všetkých subjektov liečených Pycnogenolom mikrocirkulačné a klinické hodnotenia naznačovali progresívny pokles kožného toku, čo naznačuje zlepšenie úrovne mikroangiopatie; významný pokles kapilárnej filtrácie; významné zlepšenie symptomatického skóre; a zníženie edému. V ovládacích prvkoch neboli žiadne viditeľné účinky. Táto štúdia záverom potvrdzuje rýchlu klinickú účinnosť Pycnogenolu u pacientov s chronickou žilovou nedostatočnosťou a žilovou mikroangiopatiou. Štúdia poukazuje na významnú klinickú úlohu Pycnogenolu pri zvládaní, liečbe a kontrole tohto bežného klinického problému. Liečba môže byť tiež užitočná na prevenciu ulcerácií kontrolou hladiny žilovej mikroangiopatie.
Pycnogenol® (extrakt z kôry borovice francúzskej) na liečbu chronických porúch.
Doterajší stav techniky Oxidačný stres sa podieľa na vývoji mnohých stavov vrátane rakoviny, artritických porúch a kardiovaskulárnych chorôb. Pycnogenol (®), prírodný výživový doplnok získaný z extraktu z kôry borovice francúzskej, je štandardizovaný tak, aby obsahoval 70% prokyanidínu, ktorý je silným antioxidantom. Pycnogenol (®) sa predáva ako doplnok na prevenciu alebo liečbu širokého spektra chronických stavov.
Tento prehľad obsahuje 15 štúdií s celkom 791 účastníkmi, ktorí hodnotili Pycnogenol (®) na liečbu siedmich rôznych chronických porúch. Patria sem astma (dve štúdie; N = 86), porucha pozornosti a hyperaktivity (jedna štúdia; N = 61), chronická žilová insuficiencia (dve štúdie; N = 60), diabetes mellitus (štyri štúdie; N = 201), erektilná dysfunkcia (jedna štúdia; N = 21), hypertenzia (dve štúdie; N = 69) a osteoartritída (tri štúdie; N = 293). Dve zo štúdií boli vykonané výhradne u detí; ostatní zahŕňali dospelých. Vzhľadom na malú veľkosť vzorky, obmedzený počet pokusov na stav, odchýlky v hodnotených výsledkoch a použitých výsledných opatreniach, ako aj riziko zaujatosti v zahrnutých štúdiách, žiadne definitívne závery týkajúce sa účinnosti alebo bezpečnosti Pycnogenolu ( ®) sú možné.
Pycnogenol® pri chronickej žilovej nedostatočnosti a príbuzných žilových poruchách.
Tento prehľad poskytuje aktualizáciu biologického profilu Pycnogenolu z hľadiska jeho použitia v liečbe chronickej žilovej nedostatočnosti (CVI) a súvisiacich žilových porúch, ako je hlboká žilová trombóza (DVT), posttrombotický syndróm, diaľkový vzduch cestovateľský edém nohy, žilové vredy a akútne hemoroidy. Pycnogenol je extrakt z kôry francúzskej prímorskej borovice vyrobený z vonkajšej kôry Pinus pinaster Ait. subsp. atlantica. Vďaka silným antioxidačným, protizápalovým a vazodilatačným aktivitám, antitrombotickým účinkom a vlastnostiam stabilizujúcim kolagén je jedinečne schopný zamerať sa na mnohostrannú patofyziológiu CVI a súvisiace žilové poruchy. Klinické štúdie ukázali, že môže zmierniť edém nôh pri CVI, topickou aplikáciou a/alebo perorálnym podaním znížiť výskyt trombózy hlbokých žíl počas diaľkových letov a zlepšiť hojenie žilových vredov a epizód hemoroidov. Tento prehľad vyzdvihuje zistenia klinického výskumu o bezpečnosti, zhode a účinnosti Pycnogenolu vrátane jeho použitia v kombinovaných výrobkoch.
Pycnogenol je extrakt z kôry borovícieho duba, ktorý obsahuje silné antioxidanty, ktoré prispievajú k zdraviu. Štúdie ukazujú, že Pycnogenol môže mať pozitívne účinky na zdravie, vrátane zmiernenia zápalov, zníženia zvýšenej krvnej viskozity, zvýšenia hladiny antioxidantov, zmiernenia bolesti a redukcie prejavov ochorenia artritídy.
Pycnogenol môže tiež pomôcť pri ochoreniach srdca, srdcových ochoreniach a cukrovke. Môže mať tiež pozitívny účinok na stav pleti a zdravie očí.
Pycnogenol je navyše ľahko stráviteľný a dobre tolerovaný.
Zdravie kardiovaskulárneho systému.
Molekula NO, jej účinky na ľudský organizmus.
Veľa úžasných informácií od PharmDr. Petra Slabého
video

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *