Activ Fiber drink, pomoc pri zápaloch, priesakoch čriev, imunita a mikrobióm

Activ Fiber drink, obohatené o probiotiká  – OBJEDNAŤ

Activ  Fiber sa skladá s akáciovej vlákniny, magnézia s morských rias a látky MSM teda-Metylsulfonylmetán a všestranného probiotika LactoSpore®

Použitie:  Activ Fiberu –  piť 1 sáčok, alebo 1 odmerku, 1 x denne (doporučujeme ráno)

Poďme si niečo povedať o jednotlivých zložkách

Vo vašom tráviacom trakte má existovať  1900 druhov mikrobiotu, predstavuje to približne 21 biliónov mikroorganizmov. Americký vedci a potvrdili to aj výskumy v Rusku a Veľkej Británii zistili, že vy máte iba 1200 druhov.
Pokles o 700 druhov mikrobiotu znamená, že váš imunitný systém sa znížil o 40-50%.
Ako je možné že pred 50 rokmi malo alergiu 3% populácie a dnes 90%. Ako je možné, že v minulosti vaša imunita zvládla všetky zmeny a dnes musíme na všetko jesť tabletky? Váš organizmus dostane denne miliardu informácií z vonkajšieho a vnútroného prostredia.
Prof. Peter Staňek

Akáciová vláknina: klinicky testovaná

Dokáže sa udržať v celej dĺžke čreva teda v tenkom aj hrubom a postupne sa uvoľnuje po dobu 24 až 48 hodín čim sa odlišuje od ostatných vláknin, ktoré sa uvoľňujú za 6-8 hodín

Je vhodná pre diabetikov, vegánov a vegetarianov
Uľahčuje vyprázdňovanie a nenadúva po nej
Podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi
Dokáže znormalizovať riedku stolicu na tvrdú
Chráni stenu hrubého čreva, aby sa cez ňu nedostali toxíny a škodlivé látky
Udržuje hladinu cukru v krvi- vhodná pre diabetikov a udržiava hladinu cholesterolu v krvi je vhodná do diety

Prírodné Magnézium z morských rias

Vybalancovanosť medzi obsahom a rozpustnosťou
Je odolný voči kyslému pH v žalúdku
Zúčastňuje sa viac ako 300 metabických premien
Zúčastňuje sa pri metabolizme glukózy a inzulínu
Pomáha udržiavať správnu fukciu svalov a nervovej sústavy, srdcového rytmu, krvného tlaku a integritu kosti
Môže zvýšiť ochranu proti formovaniu polypov v hrubom čreve a môže pomáhať proti zápalom v gastrointestinálnom trakte a proti zápalom pečene

MSM – Metylsulfonylmetán

Môže pomôcť obnovovať tráviaci trakt a znížiť zápal, alergické reakcie na niektoré potraviny. MSM je tiež užitočné pri problémy s prepustnosťou čriev, kde môže pomôcť zastaviť malé častice, ktoré môže vstúpiť do krvného obehu a spôsobiť zápalovú reakciu.
Navyše sa zdá, že doplnky MSM pomáhajú liečiť hemoroidy

LactoSpore®
Všestranné probiotikum

Bacillus kyseliny mliečnej
Pôvodne známy v literatúre ako Lactobacillus sporogenes
tiež známy ako Bacillus coagulans
L. sporogenes bol prvýkrát izolovaný a opísaný v roku 1933 L. M. Horowitz Wlassowou & N.W. Nowotelnow
Zdokumentovaná klinická účinnosť
Charakteristické vlastnosti
Gram pozitívne, Indol negatívne, tyčinkovité baktérie s koncovými spórami
Produkuje iba kyselinu L(+) mliečnu
Prirodzene mikroenkapsulované pre stabilitu
Proliferuje v GI trakte
Mimoriadne náročné organizmy
Optimálny rast pri 30°C až 37°C a optimálne pH v rozmedzí 5,5 až 6,2
Mikroaerofilné
Kyslé prostredie vytvorené produkciou kyseliny L(+) mliečnej a ďalších antimikrobiálnych zlúčenín zabraňuje rastu mikróbov spôsobujúcich ochorenie, ako sú Clostridia, ktoré sú zodpovedné za produkciu nežiaducich plynov.
Dlhé a štíhle bunky (0,3 až 0,8 mikrónu)
Kolónie majú zvyčajne priemer 2,5 mm, konvexné, hladké, lesklé a neprodukujú žiadny pigment

Čo je LactoSpore®?
Probiotiká sú jedným z mála doplnkov výživy, ktoré sú populárne ako spôsob, ako si udržať zdravie ako celok. LactoSpore® je jeden taký klinicky overený a komerčný probiotický prípravok od Sabinsy, ktorý obsahuje mikrobiálny prípravok produkujúci kyselinu L(+) mliečnu z Bacillus coagulans, MTCC 5856 (skôr známy ako Lactobacillus sporogenes).

LactoSpore
Ako fungujú probiotiká?
Mechanizmy zodpovedné za zdravotné účinky probiotík nie sú zatiaľ úplne odhalené. Priaznivé účinky probiotík, najmä pri stavoch súvisiacich so zdravím čriev, však možno pripísať: i) zlepšenej črevnej mikroflóre a ii) produkcii mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré ďalej pomáhajú bojovať proti zápalu nízkeho stupňa.

LactoSpore
Bezpečnosť
Zdravotné prínosy a bezpečnosť probiotického kmeňa do značnej miery závisia od kmeňa a nie od druhu alebo rodu, preto je dôležité overiť bezpečnostné aspekty probiotického kmeňa. Zistilo sa, že LactoSpore® je bezpečný a dobre tolerovaný zdravými jedincami pri perorálnom požití.

LactoSpore
Klinické
Aj keď sú probiotiká už dlho dobre známe pre ich podporu celkového zdravia trávenia, v poslednom čase sa zistilo, že tieto „priateľské“ baktérie dokážu oveľa viac, než len napomáhajú tráveniu! Niekoľko štúdií naznačilo ich podpornú úlohu pri riadení imunitného systému, syndrómu dráždivého čreva, regulácii hmotnosti a dokonca aj pri regulácii cholesterolu.

LactoSpore® je komerčný probiotický prípravok obsahujúci mikrobiálny prípravok produkujúci kyselinu L(+) mliečnu z Bacillus coagulans, MTCC 5856 (skôr známy ako Lactobacillus sporogenes).

Ľudský tráviaci trakt obsahuje asi 400 rôznych druhov baktérií, ktoré znižujú rast škodlivých baktérií a podporujú zdravý tráviaci systém. A baktérie produkujúce kyselinu mliečnu sú spomedzi všetkých najväčšou skupinou obyvateľov. LactoSpore® produkuje kyselinu L(+) mliečnu, rastie v teplotnom rozsahu 35 °C až 50 °C a optimálne rozmedzie pH je 5,5–6,5.

Úloha baktérií mliečneho kvasenia v gastrointestinálnej mikroekológii je predmetom rozsiahleho výskumu.

Vzhľadom na tlaky modernej existencie je udržanie normálnej, zdravej a vyváženej mikrobiálnej populácie (EUBIÓZA) v gastrointestinálnom trakte náročná úloha. Ďalšími faktormi, ktoré môžu túto úlohu ešte viac sťažiť, sú stres spôsobený náhlymi zmenami v spôsoboch konzumácie potravín, vystavenie sa látkam znečisťujúcim životné prostredie, rozsiahle cestovanie a neočakávané zmeny počasia. Tiež sa zistilo, že pri stavoch, ako sú ekzémy a určité potravinové alergie, existuje nepriaznivá rovnováha črevných baktérií s výrazným znížením počtu baktérií mliečneho kvasenia a zvýšením hnilobných patogénov vo fekálnej flóre.

Logickým prístupom k obnoveniu rovnováhy črevnej flóry by teda bolo použitie prirodzene sa vyskytujúcich mikroorganizmov. Najlepším a potenciálnym druhom medzi Lactobacillus je Bacillus coagulans. Tento druh tvorí spóry, ktoré po aktivácii v kyslom prostredí žalúdka môžu klíčiť a množiť sa v čreve, produkovať obľúbenú L(+) formu kyseliny mliečnej a účinne zabraňovať rastu patogénov.

LactoSpore® od Sabinsy je jeden taký probiotický doplnok, ktorý vám môže pomôcť udržať si celkové zdravie a vyváženú populáciu črevnej mikroflóry!

HROZIVÉ ŠTATISTIKY ÚMRTÍ NA RAKOVINU HRUBÉHO ČREVA

Už niekoľko rokov si Slováci držia popredné miesta v rámci celého sveta vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Spomedzi krajín OECD sme dokonca na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie.

V roku 2017 bolo na Slovensku diagnostikovaných 4 562 prípadov rakoviny konečníka a hrubého čreva. O tri roky neskôr (v roku 2020) to bolo už 4 821 prípadov novodiagnostikovaných, a to napriek tomu, že ide o údaje z roku, keď už svet bojoval s pandémiou COVID-19. Práve v súvislosti s pandémiou bola významne spomalená diagnostika onkologických ochorení. Práve štatistika úmrtnosti na kolorektálny karcinóm je na Slovensku rovnako nepriaznivá ako miera novo diagnostikovaných prípadov. Každoročne totiž na toto ochorenie zomrie takmer dvetisíc pacientov.

V Českej republike je zhubný nádor hrubého čreva a konečníka zistený cca u 7700 osôb a takmer 3400 pacientov na toto ochorenie zomiera. Isté je, že PREVENCIA ZACHRAŇUJE ŽIVOTY

PREVENCIA ACTIV FIBER DRINK – OBJEDNAŤ


Activ Fiber je prírodná vláknina obohatená o prísady, ktoré podporujú trávenie a zdravie čriev. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi, znižuje riziko srdcových chorôb a má pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru. Aktivná vláknina Activ Fiber pomáha pri udržiavaní tráviacej a črevnej rovnováhy, čím posilňuje imunitný systém.


Activ Fiber drink je výnimočný svojím zložením, kde jeho hlavnou zložkou je akáciová vláknina, obsahuje aj protizápalovú zložku MSM a probiotikum LactoSpore®
Akáciová vláknina je typ vlákniny, ktorá je vyrobená zo sušených bobúľ akácie. Je to preto, že akáciová vláknina je bohatá na bielkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny.
Akáciová vláknina má niekoľko zdravotných výhod:
· môže pomôcť regulovať hladinu cholesterolu.
· má schopnosť absorbovať cholesterol a vylučovať ho z tela.
· môže pomôcť znižovať hladinu cukru v krvi.
· pomáha udržiavať zdravé trávenie.
· zlepšuje pohyb hrubého čreva, čím zabraňuje zápche a prispieva k zdravému črevnému prostrediu.
· pomáha udržiavať správnu hladinu žalúdočných kyselín a pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi.
· prispieva k zdravému srdcovocievnemu systému.
· má schopnosť znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvýšiť hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu – to znamená, že akáciová vláknina môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a znižovať riziko vysokého krvného tlaku.
Akáciová vláknina je veľmi užitočná pre zdravie, a preto by ste ju mali zahrnúť do svojej stravy. Je to bezpečný a prírodný spôsob, ako si udržať dobré zdravie.
MSM je látka, ktorá sa často používa v oblasti zdravia a wellness. Môže mať mnoho potenciálnych zdravotných výhod, vrátane obmedzenia bolesti, zmiernenia príznakov alergií a astmy, urýchlenia hojenia rán a zlepšenia imunity. MSM môže tiež pomôcť zmierniť zápaly, znížiť únavu a zlepšiť kvalitu pokožky a vlasov.
LactoSpore® je probiotický doplnok, používa sa na doplnenie prospešných baktérií v tráviacom trakte a zlepšenie trávenia, ako aj na podporu imunitného systému. ktorý môže podporiť zdravie čriev. Tieto baktérie sú schopné zlepšiť črevnú flóru budovaním zdravých bakteriálnych kultúr a bojom proti nežiaducim baktériám. Pomáhajú podporiť tráviaci trakt, zmierniť tráviace ťažkosti a bojovať proti nežiaducim bakteriálnym populáciám.
Activ Fiber napomáha k obnoveniu mikroflóry a svojim jedinečným zložením pôsobí priaznivo na trávenie, chráni črevá pred inváziou škodlivých mikroorganizmov, tiež obnovuje a posilňuje imunitu.

Activ Fiber drink je výnimočný svojím zložením, kde jeho hlavnou zložkou je akáciová vláknina, obsahuje aj protizápalovú zložku MSM a probiotikum LactoSpore®
Akáciová vláknina je typ vlákniny, ktorá je vyrobená zo sušených bobúľ akácie. Je to preto, že akáciová vláknina je bohatá na bielkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny.
Akáciová vláknina má niekoľko zdravotných výhod:
· môže pomôcť regulovať hladinu cholesterolu.
· má schopnosť absorbovať cholesterol a vylučovať ho z tela.
· môže pomôcť znižovať hladinu cukru v krvi.
· pomáha udržiavať zdravé trávenie.
· zlepšuje pohyb hrubého čreva, čím zabraňuje zápche a prispieva k zdravému črevnému prostrediu.
· pomáha udržiavať správnu hladinu žalúdočných kyselín a pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi.
· prispieva k zdravému srdcovocievnemu systému.
· má schopnosť znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvýšiť hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu – to znamená, že akáciová vláknina môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a znižovať riziko vysokého krvného tlaku.
Akáciová vláknina je veľmi užitočná pre zdravie, a preto by ste ju mali zahrnúť do svojej stravy. Je to bezpečný a prírodný spôsob, ako si udržať dobré zdravie.
MSM je látka, ktorá sa často používa v oblasti zdravia a wellness. Môže mať mnoho potenciálnych zdravotných výhod, vrátane obmedzenia bolesti, zmiernenia príznakov alergií a astmy, urýchlenia hojenia rán a zlepšenia imunity. MSM môže tiež pomôcť zmierniť zápaly, znížiť únavu a zlepšiť kvalitu pokožky a vlasov.
LactoSpore® je probiotický doplnok, používa sa na doplnenie prospešných baktérií v tráviacom trakte a zlepšenie trávenia, ako aj na podporu imunitného systému. ktorý môže podporiť zdravie čriev. Tieto baktérie sú schopné zlepšiť črevnú flóru budovaním zdravých bakteriálnych kultúr a bojom proti nežiaducim baktériám. Pomáhajú podporiť tráviaci trakt, zmierniť tráviace ťažkosti a bojovať proti nežiaducim bakteriálnym populáciám.
Activ Fiber napomáha k obnoveniu mikroflóry a svojim jedinečným zložením pôsobí priaznivo na trávenie, chráni črevá pred inváziou škodlivých mikroorganizmov, tiež obnovuje a posilňuje imunitu.

Mikrobióm čriev je súbor mikroorganizmov žijúcich v črevnej mikroflóre človeka. Tieto mikroorganizmy sú zložené z baktérií, hub, vírusov, prvokov a eukariotických mikroorganizmov. Activ Fiber napomáha k obnoveniu mikroflóry a svojim jedinečným zložením pôsobý priaznivo na trávenie.Tieto mikroorganizmy sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského tráviaceho systému a môžu mať veľký pozitívny vplyv na zdravie ľudí. Funkciou mikrobiomu čriev je produkovať enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť potravu, produkovať vitamíny, ktoré sú pre ľudí prospešné, a chrániť črevá pred inváziou škodlivých mikroorganizmov.
Mikrobióm čriev navyše predstavuje imunitnú bariéru pre telo, ktorá mu umožňuje bojovať proti baktériám a vírusom, ktoré sa môžu dostať do tráviaceho systému. Activ fiber drink obnovuje a posilňuje imunitu.

PROBIOTIKÁ a PREBIOTIKÁ.
Probiotiká sú prospešné baktérie, zatiaľ čo prebiotiká sú potravou pre tieto baktérie. Najlepšie fungujú spolu.
PROBIOTIKÁ.
Črevné baktérie, súhrnne označované ako črevná flóra alebo črevná mikrobiota, vykonávajú v tele veľa dôležitých funkcií. Dobré baktérie v našom zažívacom trakte nás chránia pred škodlivými baktériami a hubami. Pomáhajú pri rôznych biologických úlohách.
Poskytujú dôležitú výživu pre bunky, ktoré lemujú samotný tráviaci trakt, vysielajú signály do nášho imunitného systému a pomáhajú regulovať zápaly.
V ľudských črevách existuje veľa kmeňov dvoch hlavných druhov priateľských baktérií, Lactobacillus (laktobacily — baktérie mliečneho kvasenia) a Bifidobacterium (bifidobaktérie).
Jedlo, ktoré jeme, hrá dôležitú úlohu pri vyvážení dobrých a zlých črevných baktérií.
Chemické zvyšky či antibiotiká môžu narušiť rovnováhu črevných baktérií.
Probioticképotraviny:
kapusta
kimchi
čaj Kombucha
kefir (mliečne a nemliečne výrobky)
ovčia bryndza (nepasterizovaná)
niektoré druhy uhoriek (nepasterizované)
nakladaná zelenina (nepasterizovaná)
PREBIOTIKÁ
sú špecializované rastlinné vlákna, ktoré pôsobia ako hnojivá a stimulujú rast zdravých baktérií v čreve.
Najdôležitejším prebiotikom je VLÁKNINA – bez dostatku vlákniny probiotiká nemôžu prežívať.
Tieto sacharidy nie sú stráviteľné naším telom, takže prechádzajú tráviacim systémom a stávajú sa potravou pre baktérie a ďalšie mikróby.
Prebiotické potraviny:
ovocie, zelenina
celé zrná
zemiaky
banány
artičoky
koreňová zelenina
špargľa
paradajky
cesnak, cibuľa
pór
strukoviny
zelená zelenina
celozrnné cereálie
Strava s vysokým obsahom cukru a tukov negatívne ovplyvňuje črevné baktérie, čo spôsobuje nadmerný rast škodlivých druhov. Takáto, hoci aj krátkodobá, nerovnováha v pomere črevných bakterií sa prejaví hnačkami, zápchou a zníženou pohyblivosťou čriev.
Štúdie ukázali, že antibiotiká môžu spôsobiť trvalé zmeny v určitých druhoch baktérií, najmä ak sa užívajú počas detstva a dospievania.

Vyvážený, zdravý mikrobióm pozostáva z najmenej 85 % užitočných baktérií (nazývaných probiotiká) a iba 15 % zlých, ktoré môžu spôsobiť zmätok vo vašom zdraví.
Problém je v tom, že náš moderný životný štýl často vyčerpáva priateľskú flóru, od ktorej závisíme pri toľkých životne dôležitých funkciách. !!!
Veci ako antibiotiká, príliš horlivé hygienické návyky, antibakteriálne čistiace prostriedky, spracované potraviny a dokonca aj stres si môžu vybrať veľkú daň na vašom mikrobióme !!!
Dobrou správou je, že akáciová vláknina ako prebiotikum podporí vašu populáciu dobrých baktérií tým, že im poskytne výdatnú výživu.
Akáciová vláknina fermentuje pomalšie ako iné druhy vlákniny. Štúdie ukazujú, že črevné baktérie fermentujú akáciovú vlákninu dobre do poslednej časti hrubého čreva, zatiaľ čo väčšina ostatných prebiotických vláknin je fermentovaná hneď v prvej časti hrubého čreva, čo vedie k náhlemu uvoľneniu plynov.
Pre ľudí náchylných na plynatosť a nadúvanie je akáciová vláknina neuveriteľne dobre tolerovaná !!!
Ako vynikajúci zdroj rozpustnej vlákniny vám akáciová vláknina pomáha cítiť sa sýtym, takže vás neláka siahnuť po nezdravých pochutinách v snahe obmedziť chute.
Absorbovaním vody v čreve a žalúdku za vzniku gélu vám môže akáciová vláknina udržať pocit sýtosti až do ďalšieho jedla.
V jednej výskumnej štúdii 60 dobrovoľníčok, ktoré užívali akáciovú vlákninu po dobu šiestich týždňov, výrazne znížilo svoje BMI a znížilo percento telesného tuku o viac ako 2 % !!!
Akáciová vláknina podporuje vstrebávanie glukózy do krvného obehu, čím pomáha odraziť rýchly prílev inzulínu, ktorý môže viesť k problémom s reguláciou hmotnosti.
Akáciová vláknina tým, že vyživuje dobré baktérie vo vašom čreve, pomáha podporiť vaše trávenie a vstrebávanie živín.
Vytvára zdravú črevnú bariéru, ktorá blokuje toxíny a škodlivé baktérie a zároveň umožňuje, aby živiny prešli do krvného obehu – je rozhodujúca pre vaše celkové zdravie, imunitné funkcie a pohodu. !!!
Aby ste však získali maximálny prebiotický úžitok z akáciovej vlákniny, potrebujete zdravú populáciu PROBIOTÍK žijúcich a pracujúcich vo vašom čreve.
Zlepšite si zdravie pomocou akáciovej vlákniny. Zdravie čriev začína prosperujúcim mikrobiómom, takže úloha akáciovej vlákniny ako prebiotika je najdôležitejšia, pokiaľ ide o vaše celkové zdravie. !!!
ACTIV FIBER je kombináciou AKÁCIOVEJ VLÁKNINY, PROBIOTÍK, protizápalovej MSM zložky, MAGNÉZIA a MORSKÝCH RIAS. Táto kombinácia je jedinečná

ČREVÁ A COVID-19
Ľudia infikovaní Covidom-19 majú porušenú rovnováhu v zložení mikrobioty.
U pacientov s covidom je znížená druhová pestrosť aj množstvo baktérií prospešných zdraviu a naopak je zvýšené množstvo potenciálne patogénnych mikróbov.
Existuje priama súvislosť medzi stupňom poškodenia mikrobiomu a závažnosťou ochorenia.
Horší až fatálny priebeh covidovej infekcie je u starších a chorých ľudí aj preto, lebo u starších ľudí a pacientov s metabolickými a inými chronickými chorobami je narušené aj zloženie mikrobioty.
Koronavírus je prítomný v čreve chorých.
Časť chorých, až pätina má príznaky covidovej infekcie zo strany tráviaceho traktu – hnačky, zvracanie, bolesti brucha.
Bolo preukázané, že črevné epitelové bunky, rovnako ako epitelové bunky dýchacej sústavy, majú veľa receptorov ACE-2, na ktoré je schopný sa viazať SARS-CoV-2.
Prítomnosť vírusu v stolici pacientov bola opakovane preukázaná a to u infikovaných ľudí nielen s gastrointestinálnymi, ale aj dýchacími problémami.
Tiež sa preukázalo, že časti vírusu pretrvávajú v čreve oveľa dlhšie ako v dýchacích cestách

Activstar vytvoril jedinečný produkt Activ fiber, ktorý svojim zložením je priam výnimočný.
Črevná mikrobiota je totiž neuveriteľne pestrá. Osídľuje ju viac ako 400-tisíc rôznych druhov mikroorganizmov s celkovou hmotnosťou takmer dve kilá, ktoré vylučujú desiatky tisíc rôznych druhov chemikálií. Tento neuveriteľne komplexný koktail sa vzájomne ovplyvňuje a neustále mení – podľa potravín, ktoré zjeme, aktivít, ktoré vykonávame, alebo prostredia, v ktorom sa nachádzame. Podpor svoj mikrobiot.

Úžasné účinky konzumácie väčšieho množstva akáciovej vlákniny PRI CHUDNUTÍ
Podľa štúdie v časopise Annals of Internal Medicine ľudia, ktorí prijímali vyššie dávky vlákniny denne bez iných diétnych parametrov výrazne schudli.
Stratili takmer toľko kg, koľko skupina, ktorá nasadila oveľa komplexnejšiu diétu, ktorá si vyžadovala obmedzenie kalórií, tuku, cukru a soli a zvýšenie spotreby ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov.
Vláknina bráni vášmu telu absorbovať časť kalórií z potravín, ktoré jete.
„Vláknina sa viaže na molekuly tuku a cukru, keď cestujú cez váš tráviaci trakt, čo znižuje počet kalórií, ktoré skutočne prijmete,“ vysvetľuje Tanya Zuckerbrot, R.D., autorka F-Factor Diet.
Vláknina pomáha vyhnúť sa opätovnému naberaniu kilogramov !!!
Ľudia, ktorí prijímali viac vlákniny, mali tendenciu byť celkovo štíhlejší – zatiaľ čo tí, ktorí boli obézni, mali podľa štúdie na Lekárskej univerzite v Južnej Karolíne v priemere o takmer 1 gram denne menej vlákniny ako tí s normálnou hmotnosťou.

MIKROBIÓM.
Už pred stáročiami Hipokrates, ktorého dnes považujeme za „otca medicíny“ tvrdil, že KAŽDÉ ĽUDSKÉ OCHORENIE ZAČÍNA V ČREVÁCH. 
Termín mikrobióm pochádza z roku 2001, kedy ho prvýkrát použil nositeľ Nobelovej ceny Joshua Lederberg. Označil ním spolužijúci zhluk rôznych druhov mikróbov, ktoré tvoria mikroklímu jednotlivých orgánov a žijú vo vzájomnej symbióze.
Črevný mikrobióm ovplyvňuje naše chute, zdravotný stav, imunitné reakcie na najrôznejšie ochorenia (od vírusu až po onkologické diagnózy).
Mnoho moderných vedeckých štúdií mikrobiómu nás oboznamuje s tým, akú dôležitú úlohu majú baktérie.
Nie je možné byť zdravý a cítiť sa dobre bez zdravej črevnej mikroflóry.
Správne fungujúci mikrobióm zohráva dôležitú úlohu v PREVENCII A V LIEČBE CIVILIZAČNÝCH OCHORENÍ.
Ochorenia pri ktorých je dokázaný súvis s narušeným mikrobiómom:
︎Gastrointestinálne problémy: bolesti brucha, zápchy, hnačky, reflux, gastritída, syndróm deravého čreva (syndróm presakujúceho čreva), IBS (syndróm dráždivého čreva), SIBO, celiakia
︎Mozgová hmla
︎Artritída
︎Hashimoto syndróm (nedostatočná funkcia štítnej žľazy),
︎Diabetes I. a II. typu
︎HIT (histamínová intolerancia)
︎Ekzémy, rosacea, pásový opar…
︎Autizmus
︎Astma
︎Psychické poruchy – depresia
︎Chronický únavový syndróm
︎Alzheimerova choroba,
︎Parkinsonova choroba
Na zloženie mikrobiómu má vplyv aj užívanie liekov. Najmä lieky s dlhodobým užívaním, ale aj antibiotiká, hormonálna antikoncepcia, chemoterapia či rádioterapia, pôsobia na kvalitu črevnej mikroflóry negatívne.
Strava s vysokým množstvom sacharidov, bez dostatku vlákniny je pre žalúdok ťažká na spracovanie. Nestrávené kúsky potravy sa dostávajú aj do čreva, kde podliehajú hnilobným procesom. Baktérie, ktoré pri tomto procese vznikajú, negatívne ovplyvňujú celkové rozloženie mikroorganizmov v čreve. Je to hlavne strava, ktorá ovplyvňuje zdravie ľudského mikrobiómu.
Vláknina zlepšuje črevný mikrobióm.
Nedávna štúdia ukázala,  že strava bohatá na vysoký obsah rastlinnej vlákniny môže formovať imunitný stav a funkciu črevného mikrobiómu.
Ľudia, ktorí zdvojnásobili príjem vlákniny zaznamenali zníženie zápalu.

ZÁPALOVÉ OCHORENIA ČRIEV
Zápalové ochorenie čriev sa stáva čoraz väčšou hrozbou.
Chronickými celoživotnými zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu, teda Crohnovou chorobou a Ulceróznou kolitídou na Slovensku trpí približne 12- až 15-tisíc pacientov.
Odhaduje sa, že v Európe žije asi 2,5 milióna ľudí s týmito diagnózami, pričom počet stále narastá.
Zápalové ochorenia čriev postihujú najmä mladých ľudí vo veku 15 až 35 rokov a v 25 % sa prejavia už v detskom veku.
Priebeh charakterizujú obdobia zlepšenia a zhoršenia a ak sa neriešia, môžu viesť k vážnym komplikáciám, napríklad k rakovine hrubého čreva, až k smrti.
Crohnova choroba aj Ulcerózna kolitída sú diagnózy na celý život. Problémom je náročná diagnostika, kvôli ktorej sú pacienti často považovaní za psychiatrických pacientov. Niekedy trvá roky, kým sa zistí, čo je príčinou ich ťažkostí.
Crohnovu chorobu a Ulceróznu kolitídu spájajú bolesti brucha, riedka stolica, časté hnačky, zvýšená teplota, no môžu sa pridružiť aj zápaly kĺbov, pečene či očí.
Možné vyvolávajúce činitele zápalu čriev:
︎pôsobenie baktérií
︎vírusové pôsobenie
︎prítomnosť parazitov
︎pôsobenie antibiotík
︎nevhodná potrava alebo jej kombinácie
︎porucha imunitného systému ︎
zápalové ochorenia
 Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída sa líšia prvotnými príznakmi a umiestnením zápalu v tráviacom trakte. Pri Ulceróznej kolitíde zápal postihuje vnútornú sliznicu hrubého čreva a konečníka, zatiaľ čo pri Crohnovej chorobe sa zápal môže vyskytnúť kdekoľvek v tráviacom trakte a postihuje stenu čreva v celej jej hrúbke.
Pre mnoho pacientov je kvôli symptómom náročné zvládať každodenné činnosti v škole, doma a v práci. Zápalové črevné ochorenia zasahujú aj do ich súkromného a intímneho života, keďže prejavy ochorenia sú veľmi nevyspytateľné.
PREVENCIA ZACHRAŇUJE ŽIVOTY

ČREVÁ A IMUNITA.
Najväčším imunitným orgánom človeka sú črevá.
Až 70% imunitných buniek sa nachádza v črevách a tie sa tak stávajú vstupnou bránou k nášmu imunitnému systému.
Preto je potrebné sa o rovnováhu našej črevnej mikrobioty starať každý deň.
S pribúdajúcim vekom sa funkcia čriev znižuje a preto je vhodné ich podporiť ešte viac.
Zdravé črevá sú zárukou dobre fungujúcej imunity.
Črevný mikrobióm a imunita sú veľmi úzko previazané.
Ak je črevný mikrobióm zdravý, dokáže sa proti choroboplodným zárodkom brániť a nedovolí im tak ľahko sa šíriť.
Ak je však nevyvážený, oslabuje sa imunitný systém a na patogény, vrátane vírusov, baktérií a parazitov nedokáže reagovať rýchlo a cielene.
Imunitný systém a črevá majú teda symbiotický vzťah.
Túto obojsmernú komunikáciu medzi črevami a imunitnými bunkami možno podporiť správnym životným štýlom a užívaním DOPLNKOV VÝŽIVY.
Imunitu čreva podporíme pridaním VLÁKNINY.
Vláknina pomáha regulovať tráviaci trakt, podporuje pravidelné vyprázdňovanie a množenie prospešných baktérií v čreve.
Je potrebné dopĺňať si prospešné baktérie – PROBIOTIKÁ, ktoré sa následne usadzujú na črevných stenách a zlepšujú tak funkciu črevnej slizničnej bariéry. Zabraňujú prichytávaniu sa patogénov na črevných stenách a tým ich nežiaducemu premnožovaniu, pôsobia protizápalovo a vďaka tomu regulujú imunitu správnym smerom. Sú doslova čističmi hrubého čreva.

HELICOBACTER PYROLI je baktéria, ktorú  má takmer polovica populácie
Odhaduje sa, že v našich zemepisných šírkach môže mať helicobacter 30–50% ľudí.
Tieto počty nepoznáme presne, lebo  tretina infikovaných nemusí pociťovať žiadne ťažkosti.
U tých, ktorí pociťujú ťažkosti už helicobacter spôsobil nejaké ochorenie. Napríklad VRED DVANÁSTNIKA, alebo VRED ŽALÚDKA, GASTRITÍDU, prípadne až RAKOVINU ŽALÚDKA.
ŤAŽKOSTI, KTORÉ SA PREJAVIA:
pálenie záhy
pálenie v oblasti pažeráka, alebo žalúdka
bolesť v oblasti žalúdka
zlé trávenie
plynatosť
pocit na vracanie
časté grganie
čierna stolica (už pri vážnom stave).
V minulosti sa predpokladalo, že žiadna baktéria nedokáže prežiť v silne kyslom prostredí žalúdka.
V roku 1982 bol objavený druh Helicobacter pylori, čím sa objasnil pôvod vredov a zápalov žalúdka.
Táto baktéria osídľuje náš tráviaci trakt pomerne často.
Väčšinou sa baktéria dostane do tráviaceho traktu ešte počas detského veku.
Môžeme sa nakaziť jedlom, vodou, či pri konzumácii jedla cudzím príborom.
Zárodky tejto baktérie žijú v našom tele roky, kým nastanú ťažkosti.
Náš žalúdok obsahuje bariéru pred žalúdočnou kyselinou. Helicobacter sa však dokáže usídliť v tejto bariére a narušiť ju, čím sa sliznica žalúdka stáva náchylná na poškodenie žalúdočnou kyselinou.
PREVENCIOU MÔŽME PREDÍSŤ VÁŽNYM NÁSLEDKOM
——–

Rakovina hrubého čreva: Prejaví sa až keď býva neskoro.

Aj keď je rakovina hrubého čreva, hneď po rakovine pľúc, druhou najsmrteľnejšou, patrí medzi jednu z ľahko diagnostikovateľných chorôb a v skorých štádiách je veľmi dobre liečiteľná. 
Väčšina pacientov, ktorým je tento typ rakoviny diagnostikovaný má viac ako 60 rokov, avšak nevyhýba sa ani tým mladším.
Rakovina hrubého čreva zvyčajne postihuje starších dospelých, avšak objaviť sa môže v akomkoľvek veku. Zvyčajne sa začína tvorbou malých, nerakovinových (benígnych) zhlukov buniek nazývaných polypy, ktoré sa tvoria na vnútornej strane hrubého čreva. 

Postupom času sa niektoré z týchto polypov môžu, ale aj nemusia, zvrhnúť na rakovinové.

Šanca, že sa polyp rozvinie na rakovinu, závisí od typu daného polypu.

Existujú dve hlavné kategórie polypov, neoplastické a non-neoplastické.

Medzi ďalšie faktory vďaka ktorým je pravdepodobnejšie, že polyp zvýši riziko vzniku kolorektálneho karcinómu, patrí nájdenie polypu väčšieho ako 1cm, nájdenie viac ako troch polypov a objavenie dysplázie po odstránení polypu. Dysplázia je prítomnosť abnormálnych buniek, ktoré nie sú rakovinové ale môžu sa ľahšie zvrhnúť na rakovinové.

Tým, že sú polypy zo začiatku malé, pacient nejaví žiadne príznaky ochorenia. Z tohto dôvodu lekári odporúčajú pravidelné skríningové vyšetrenia, najmä pre osoby staršie ako 50 rokov, ktoré pomáhajú včasnej identifikácii ochorenia a odstránení polypov skôr, ako sa z nich stane rakovina čreva.  Test na črevné polypy si dokonca môžete kúpiť v lekárni a vykonať aj v pohodlí domova. Funguje na princípe zistenia krvi v stolici, ktorá voľným okom nie je viditeľná.

Ak už sa rakovina hrubého čreva rozvinie, je k dispozícii mnoho spôsobov liečby, ktoré ju pomáhajú zvládať prípadne úplne eliminovať. Rakovina hrubého čreva sa niekedy nazýva aj kolorektálny karcinóm, v prípade, že je rakovinovými bunkami napadnutý aj konečník.

AKO SA RAKOVINA HRUBÉHO ČREVA PREJAVUJE ?
Príznaky rakoviny hrubého čreva v počiatočných štádiách ochorenia nemusia byť žiadne alebo iba mierne. 
Postupne sa objavia až po progresii ochorenia do II štádia alebo neskôr. 
Ako sa príznaky vyvíjajú môžu sa líšiť v závislosti od veľkosti a umiestnenia nádoru v hrubom čreve. 
Skoré, lokálne príznaky väčšinou postihujú iba hrubé črevo, alebo konečník a nerozšíria sa do okolitých orgánov. 

Medzi ne radíme:

  • zápcha,
  • hnačka,
  • rektálne krvácanie, ale krv v stolici,
  • nafukovanie brucha, kŕče, bolesti,
  • pocit nedostatočného vyprázdnenia po vykonaní potreby.

Tieto príznaky síce môžu byť spôsobené aj inými, menej závažnými stavmi, ako sú hemoroidy, vredy a Crohnova choroba, v prípade, že sa u vás vyskytujú dlhší čas mali by ste sa o nich poradiť s lekárom. Krv v stolici, aj keď sa objavuje iba prerušovane, by nikdy nemala byť ignorovaná.

Ako rakovina progreduje, môže sa šíriť a spôsobovať systémové príznaky, ktoré vplývajú nielen na tráviaci trakt, ale aj na zvyšok tela.

Medzi tieto príznaky patrí:

nevysvetliteľné chudnutie,
strata chuti do jedla,
nevoľnosť,
zvracanie,
žltačka,
anémia,
slabosť a únava.

Medzi faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu polypov, či rakoviny hrubého čreva patria:NADVÁHA ALEBO OBEZITA


Nadbytočný telesný tuk zvyšuje riziko vzniku viacerých druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka, postmenopauzálneho karcinómu prsníka, maternice, pažeráka, obličiek a pankreasu. Nie je však celkom jasné ako presne obezita zvyšuje toto riziko. Odborníci sa domnievajú, že je to hlavne kvôli zápalu spôsobenému viscerálnym tukom – tukom, ktorý obklopuje životne dôležité orgány. Viscerálne tukové bunky sú veľké a je ich veľa. Tento prebytočný tuk nemá veľa miesta pre kyslík, pričom prostredie s nízkym obsahom kyslíka vyvoláva zápal. Zápal ovplyvňuje napríklad aj to, ako a kedy sa bunky delia a odumierajú čo môže prispieť k vzniku rakoviny.
MÁLO FYZICKEJ AKTIVITY
Vedci stále skúmajú ako presne znižuje fyzická aktivita riziko vzniku rakoviny, ale domnievajú sa, že ide najmä o udržiavanie zdravej hladiny hormónov.

Vysoké hladiny niektorých hormónov, napríklad inzulínu pri inzulínovej rezistencii, môže zvýšiť hladinu zápalu v tele, o ktorej sa preukázalo, že hrá úlohu pri vývoji rakoviny. Fyzická aktivita pomáha urýchliť prenos potravy tráviacim traktom, čím sa znižuje čas, počas ktorého sú akékoľvek rakovinotvorné látky v kontakte s výstelkou čreva.

FAJČENIE
Vdychovanie chemikálií a toxínov do tela pri fajčení umožňuje voľným radikálom, aby poškodili bunkovú genetickú informáciu a zmutovali zdravé bunky.

Voľné radikály môžu spôsobiť vývoj prekanceróznych polypov v hrubom čreve, ktoré sa môžu stať rakovinovými a nakoniec spôsobiť rakovinu hrubého čreva.
KONZUMÁCIA ALKOHOLU
Konzumácia alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny nielen hrubého čreva ale aj hltanu, hrtanu, pažeráku, pečene a prsníka. Alkohol sa v organizme metabolizuje na acetaldehyd, chemickú látku, ktorá môže poškodiť bunkovú genetickú informáciu. Reparačné mechanizmy sa pokúšajú bunky poškodené alkoholom opraviť, čo môže viesť k zmenám DNA, ktoré môžu byť krokom k rakovine.
VEK
Riziko vzniku rakoviny hrubého čreva sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje. Môže sa síce vyskytnúť aj u mladých dospelých, ale väčšina rakoviny hrubého čreva a konečníka sa vyskytuje u ľudí starších ako 50 rokov. Priemerný vek u tohto typu rakoviny v čase diagnózy, je u mužov 68 rokov a u žien 72 rokov.OSOBNÁ ANAMNÉZA KOLOREKTÁLNYCH POLYPOV ALEBO KARCINÓMU
Ak ste v minulosti mali adenomatózne polypy (adenómy), máte zvýšené riziko vzniku rakoviny. To platí najmä vtedy, ak sú polypy veľké, alebo ak ich je veľa . Ak ste mali kolorektálny karcinóm, aj keď bol úplne odstránený, je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinú nové druhy rakoviny v iných častiach hrubého čreva a konečníka. Šanca, že sa to stane, je väčšia, ak ste mali prvý kolorektálny karcinóm v mladšom veku.OSOBNÁ ANAMNÉZA ZÁPALOVÉHO OCHORENIA ČRIEV
Ak máte zápalové ochorenie čriev, vrátane ulceróznej kolitídy alebo Crohnovej choroby, zvyšuje sa vaše riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Zápalové ochorenie čreva je stav, pri ktorom je hrubé črevo zapálené dlhší čas. U ľudí, ktorí majú toto ochorenie mnoho rokov, najmä ak nie sú liečení, sa často vyvinie dysplázia. Dysplázia je termín používaný na popis buniek vo výstelke, ktoré vyzerajú abnormálne, ale nejde o rakovinové bunky. Môžu sa však časom na rakovinu zmeniť.GENETICKÁ PREDISPOZÍCIA
Asi 5% ľudí, u ktorých sa rozvinie kolorektálny karcinóm, zdedilo mutácie, ktoré spôsobujú genetické syndrómy a môžu viesť k ochoreniu. Najbežnejšie genetické syndrómy spojené s kolorektálnym karcinómom sú Lynchov syndróm (dedičný nepolypózny kolorektálny karcinóm) a familiárna adenomatózna polypóza, ale aj ďalšie zriedkavejšie syndrómy môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.DIABETES 2. TYPU
Vysoké hladiny inzulínu v krvi u pacientov s cukrovkou 2. typu prispievajú k vývoju zápalu v organizme, ktorý podporuje rozvoj rakoviny.STRAVA
Predpokladá sa, že konkrétne potraviny nie sú priamo príčinou rakoviny hrubého čreva avšak niektoré vedú k zápalu v tele, čo je spojené s vyšším rizikom vzniku tohto typu rakoviny. Medzi tieto potraviny radíme najmä spracované a červené mäso, biely chlieb a sladené nápoje. Vedci zistili, že konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa každý deň, môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva o 18 percent. V červenom a spracovanom mäse sa nachádzajú chemické látky, či už prirodzené alebo umelo pridané konzervanty, ktoré keď sa v čreve rozložia poškodzujú bunky sliznice.
AKO JE RAKOVINA HRUBÉHO ČREVA DIAGNOSTIKOVANÁ?
Lekári odporúčajú preventívne skríningové testy zdravým ľuďom bez známok ochorenia, nakoľko nájdenie rakoviny hrubého čreva v čo najskoršom štádiu poskytuje najväčšiu šancu na vyliečenie.
  • KOLONOSKOPIA
  • TESTY NA VYHĽADANIE KRVI V STOLICI
  • CT VYŠETRENIE
  • MAGNETICKÁ REZONANCIA
AKO SA DÁ RAKOVINE HRUBÉHO ČREVA PREDCHÁDZAŤ?
Preventívny screening
Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred týmto ochorením, je pravidelné skríningové vyšetrenie. Môže včas zachytiť rakovinu, keď je najlepšie liečiteľná, a pomáha predchádzať chorobe tým, že nájde abnormálne polypy, ktoré sa môžu zmeniť na rakovinu.
Udržujte si zdravú váhu
Okrem fajčenia nič iné nezvyšuje celkové riziko rakoviny viac ako nadváha. S priberaním na váhe a obezitou vrátane rakoviny hrubého čreva súvisí najmenej 11 rôznych druhov rakoviny.ACTIV FIBER DRINK V AKCII – OBJEDNAŤNefajčite
Okrem zvyšovania rizika iných závažných chorôb, ako sú srdcové choroby alebo mŕtvica je fajčenie hlavnou príčinou najmenej 14 rôznych druhov rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva.Buďte fyzicky aktívny
Pravidelná fyzická aktivita znižuje riziko mnohých závažných chorôb vrátane rakoviny hrubého čreva a poskytuje dobrú duševnú podporu. Akákoľvek fyzická aktivita je lepšia ako žiadna. Vyberte si veci, ktoré vás bavia, napríklad rýchlu chôdzu, bicykel, tanec alebo záhradu.Obmedzte červené a spracované mäso
Konzumácia príliš veľkého množstva červeného mäsa, napríklad steakov, hamburgerov a bravčového mäsa,  zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, ako aj spracované mäso, napríklad slanina a klobása. Snažte sa jesť nie viac ako tri porcie mäsa za týždeň.Uistite sa, že máte dostatok vápniku a vitamínu D
Dostatok vápniku a vitamínu D môže pomôcť chrániť črevo pred rakovinou. Vedci tvrdia, že nízke hladiny vitamínu D sú rizikovým faktorom pre zápalové ochorenia čreva, ktoré majú vplyv aj na vývoj rakoviny.Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
Colon polyps, What Is Colorectal Cancer? Colorectal Cancer Risk Factors, How does obesity cause cancer? Being inactive and cancer risk
Redakcia portálu Lekar.sk
Doporučujeme s Activstar produktov na prevenciu a problémy s črevami, trávením, nafukovaním tieto následovné produkty :
pri aktivácií samoozdravovacích procesov a pri zvyšovaní obranyschopnosti organizmu.
Uľahčuje vyprázdňovanie a nenadúva po nej, Dokáže znormalizovať riedku stolicu na tvrdú, Chráni stenu hrubého čreva, aby sa cez ňu nedostali toxíny a škodlivé látky, Môže pomôcť obnovovať tráviaci trakt a znížiť zápal, alergické reakcie na niektoré potraviny. MSM je tiež užitočné pri problémy s prepustnosťou čriev, kde môže pomôcť zastaviť malé častice, ktoré môže vstúpiť do krvného obehu a spôsobiť zápalovú reakciu.

Komu môžeme s produktom Activ Fiber drink pomôcť? Každému kto má problémy s trávením, zápalové ochorenia a priepustnosť čriev.

Koho môžete osloviť s produktom Activ Fiber k spolupráci? Toto je jednoducho predajný kontaktný produkt v jednorázových sáčkoch (vhodné ako vzorky) a každý si môže kúpiť toľko kusov, koľko chce. Základ je vyskúšať a povedať pár slov s tu písaných. Oslov na spoluprácu (eshopy, reštaurácie, hotely, fitness centrá, gastro lekárov, liečiteľov, obchody s doplnkami stravy a iné…)

Upozornenie. Tento materiál nie je možné voľne šíriť bez predošlého písomného súhlasu majiteľa ,,Activstar academy,, Spoločnosť Activstar si vyhradzuje všetky práva. Slúži výhradne na vzdelávacie účely

Zároveň upozorňujeme, že postupy v tomto materiály nezaručujú úspech v spoločnosti Activstar, ale mnohým partnerom spoločnosti Activstar pomohli v kariérnom raste v dosahovaných výsledkoch.

Tento certtifikát sa vzťahuje na surovinu (extrakt) vo výrobku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *